Vaatdoeken liggen gemiddeld twee weken op aanrecht
Nederlanders laten vieze vaatdoeken gemiddeld twee weken op hun aanrecht liggen. In die tijd verzamelen zich hele kolonies ziekteverwekkende bacteriën in de doekjes. Die vinden daar ook nog eens in etensresten een ideale voedingsbodem om flink door te groeien.
Dat stelt ir. H. Kusumaningrum, die op 15 september aan de Wageningen Universiteit promoveert op een onderzoek naar de groei en verspreiding van ziektekiemen in de keuken. De onderzoekster heeft voor het eerst cijfers over gezondheidsrisico’s in de keuken verzameld. Kruisbesmetting van aanrecht naar voedsel is een belangrijke oorzaak voor voedselinfecties.
Kusumaningrum heeft uitgezocht dat de drie belangrijkste ziekteveroorzakers Campylobacter, Salmonella en Staphylococcus aureus lang genoeg in leven blijven om van het aanrecht naar de pan te kunnen overspringen. De bacteriën komen vooral voor in rauw vlees en kip. Vooral de Campylobacter komt veel voor. De verspreiding van Salmonella is door inspanningen van de pluimveesector aanzienlijk teruggelopen, aldus de promovenda.