Cavmipot geeft planten voortdurend piepkleine slokjes water
De plant in de vensterbank hangt slap. Meer water geven maar. Dat blijkt de spreekwoordelijke druppel: hij schrompelt ineen en gaat dood. De grond was te nat in plaats van te droog. Met de Cavmipot moet dit niet meer kunnen gebeuren.
De Cavmipot is een pot met een watergeefsysteem dat planten precies genoeg water geeft. Slokops krijgen meer dan exemplaren die weinig willen drinken. Mensen zonder groene vingers zullen nu toch fraaie planten in de kamer kunnen hebben, verzekert bedenker Anton van Mullekom (43). En op het balkon, of in de tuin.
De pot is sinds een paar weken op de markt. Hij bestaat uit een binnenpot, een buitenpot, lontjes die voor watertoevoer zorgen en een hydrometer die aangeeft wanneer het tijd is om de watervoorraad aan te vullen. Want dat moet natuurlijk nog steeds. Alleen niet dagelijks, maar eens in de maand ongeveer.
Van Mullekom, die is opgegroeid op een melkveebedrijf, is bezig met meer uitvindingen – de drijfmestbenutter bijvoorbeeld, een milieuvriendelijke landbouwmachine. Een jaar of drie geleden kwam hij op het idee voor een slimme plantenpot. „Ik wilde iets doen met een spons onder in een pot, daarmee dacht ik een regelbaar systeem te hebben ontwikkeld. De spons werd langzaam uitgeknepen, maar na twee maanden bleek het niet meer te werken. Intussen had ik meer prototypes gemaakt, en lonten in de wortelkluit van de plant waren wel een succes.” Hij zocht uit wat de ideale lengte van een lont is, en hoe ver die tussen de wortels moet worden gestoken.
Onderzoeksorganisatie TNO testte het systeem; Van Mullekom zocht een bedrijf dat matrijzen (mallen) voor de pot wilde ontwerpen – en nu is de Cavmipot een feit. Voor 24,95 euro is hij te bestellen op cavmishop.nl.
Het systeem werkt bij veel planten, maar voor vetplanten en cactussen houdt Van Mullekom een slag om de arm. Die planten houden van droge grond. Ook zoekt hij nog uit hoe het gaat met orchideeën.
De lont in een Cavmipot houdt de aarde voortdurend vochtig. „De plant kan niet verzuipen”, verzekert Van Mullekom. „Daarvoor zou er een laagje water in de binnenpot moeten staan, en dat gebeurt niet. Als de plant vocht vraagt, zuigt hij dat uit de kluit, en de lont zorgt dat water beschikbaar blijft.” De capillaire werking, waardoor het water omhoogtrekt, werkt niet andersom: de lont zuigt te vochtige grond niet leeg. Wel zit er een overstortsysteem in de pot. Te veel water stroomt via een buisje uit de pot. Daarom is het slim om een schotel onder de pot te hebben staan.
Van Mullekom heeft verschillende octrooien aangevraagd; op de lonthouders en de combinatie van lont en overstort heeft hij patent gekregen. „Ik ben zeker weten de eerste met deze potten.” Hydrocultuur bestaat al wel, met zo’n vochtmeter die doorgaans boven bruine kleikorrels uitsteekt, maar het systeem daarachter is anders.
De potten zijn vrij groot, zo’n 16 centimeter doorsnee. Een standaardmaat, geeft Van Mullekom aan. Maar voor een rijtje in de vensterbank lijken ze aan de grote kant. Als consumenten de pot weten te vinden –de eerste lichting bestaat uit 2400 exemplaren– wil Van Mullekom best meer maten op de markt brengen. Maar eerst moet hij zijn investering in de mallen van déze Cavmipot terugverdienen.
Sommige buitenpotten zijn transparant, waardoor je het water en de lonten kunt zien zitten. Allemaal zijn ze van plastic: wit, paars, grijs. Tikje steriel? „We zijn ervoor naar een designbureau geweest”, zegt Van Mullekom. „Dit kwam eruit. Een grote rand, schuine kanten. Maar stel dat je een mooie porseleinen pot hebt staan, dan kun je de Cavmipot er natuurlijk in zetten. Zolang het hydrometertje maar zichtbaar blijft.”
Achter de zichtbaarheid van het water in de plantenpotten zit de visie dat kijken naar water rustgevend is. Naar schoon water, wel te verstaan. En schoon blijft het.