Robot gaat koeien melken in de wei
BIDDINGHUIZEN – Binnenkort hoeven melkkoeien niet meer naar de stal om te worden gemolken, maar kunnen ze in de wei blijven. Een mobiele melkrobot doet zijn werk op het veld.
Organisator Willem Bierema van AgroTechniek Holland, de tweejaarlijkse beurs voor landbouwmechanisatie die morgen in Biddinghuizen begint, ziet het helemaal voor zich. „In de akkerbouw worden nu ook al op kleine schaal drones en robots ingezet, dus waarom zou dat niet kunnen in de veehouderij?”
De beursorganisatoren willen laten zien wat er technisch allemaal mogelijk is en hoe boeren in pakweg 2025 te werk zullen gaan. Bierema schetst het beeld van een boer die een dagje op het strand zit en via een app op zijn smartphone machines aanstuurt die thuis het vee of de akker verzorgen.
Volgens de organisatie zal de levensverwachting van melkkoeien de komende jaren met 50 procent toenemen. Koeienstallen gaan energie produceren, mest wordt een bron van inkomsten, uit melk worden medicijnen gemaakt.
Op de beurs is ook te zien dat grondstofstromen gaan veranderen. Nu is Braziliaanse soja nog een belangrijk bestanddeel van veevoer, maar daar kan een einde aan gemaakt worden wanneer in Nederland het alternatief lupine wordt geteeld. Dat komt niet alleen de duurzaamheid van het boerenbedrijf ten goede, maar scheelt ook nog eens enorm in kosten.
In de ogen van Bierema heeft de landbouw afgelopen decennia een enorme schaalvergroting doorgemaakt. Veestapels zijn nu veel groter dan vijftig jaar geleden. Tegelijkertijd is de maatschappij hogere eisen gaan stellen aan duurzaamheid en voedselveiligheid. Daardoor komt de agrarische sector er straks niet meer mee weg als nieuwe ontwikkelingen alleen grotere machines en nog grotere stallen betekenen.
„Er zijn nu technieken uit de ruimtevaart en de autoraces beschikbaar, die zo op de boerderij kunnen worden toegepast”, zegt Bierema. „Wat mij betreft is de discussie over megastallen een achterhoedegevecht. De stal van de toekomst is de wei.”
Voor het zo ver is, moet er nog wel veel gebeuren. Nu maakt nog maar 1 op de 100 boeren in Nederland gebruik van speciale robots of sensortechnieken. Als de industrie de voorgestelde machines wil gaan maken, zal de vraag naar deze apparaten dus nog wel moeten toenemen. AgroTechniek Holland is van mening dat in het stimuleren daarvan ook een belangrijke rol voor de overheid is weggelegd.
AgroTechniek Holland, opvolger van vroegere binnententoonstellingen zoals de Landbouw Rai, duurt tot en met zaterdag en vindt plaats op het terrein van Walibi Holland in Biddinghuizen. Op een oppervlakte van 20 hectare zijn ruim 3000 landbouwmachines van meer dan 450 merken te zien. Doelgroep zijn melkveehouders, akkerbouwers en loonwerkers.