Wigo4it: coöperatie met passie voor ict van sociale diensten
DEN HAAG – Wigo4it is een jonge organisatie. De samenwerking op ict-gebied tussen de sociale diensten van de vier grote steden –die vijf jaar geleden begon– beleefde ups en downs. Directeur Tom van Noort: „Nu zetten we een volgende stap. Dat bewijst dat we een goede koers varen.”
De sociale diensten waren voor de start van Wigo4it vooral op zichzelf gericht. Zo deden ze lobbywerk in Den Haag zelf en zorgden ze zelf voor hun ict-systemen. Maar toen de directeuren van de sociale diensten van Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht elkaar beter leerden kennen, bleek dat ze veel van elkaar konden leren.
Tegelijkertijd waren de diensten in Rotterdam en Amsterdam toe aan een nieuw ict-systeem en had Den Haag juist net een nieuw ict-pakket in gebruik.
Samenwerking lag voor de hand. Een coöperatie –een unieke vorm bij de overheid– werd gestart: Den Haag leverde het ict-systeem voor uitkeringverstrekking, Amsterdam dat voor re-integratie en toeleiding tot de arbeidsmarkt, en Rotterdam bracht een datacenter in.
De belangrijkste taak van Wigo4it –de organisatie telt 122 fulltime arbeidsplaatsen– is het bouwen, beheren en hosten van software voor de sociale diensten. Vanaf het oprichtingsjaar 2007 is Wigo4it vooral druk geweest met het implementeren van de nieuwe systemen, aldus directeur Van Noort. „Dat kost veel tijd; het levert gedoe op. De samenwerking verliep met ups en downs. Maar dat hoort bij een jonge club.”
Nu die fase voorbij is, breekt er voor Wigo4it een nieuw tijdperk aan. Van Noort: „We hebben begin juli van dit jaar besloten dat we niet altijd zelf software zullen bouwen, maar dat we ook gaan uitbesteden aan de markt, als dat goedkoper blijkt. Onze houding ten opzichte van de sociale diensten verandert van leverancier naar businesspartner. Tegelijk gaan we bestaande software moderniseren.”
Van Noort is enthousiast over de ingeslagen richting. „De verandering is een prachtig proces en tekent het vertrouwen van de sociale diensten in onze organisatie: we krijgen een grotere verantwoordelijkheid. Onze positie blijft uniek: we kennen onze klant als geen ander. De helft van de mensen die bij ons werken heeft eerder bij een van de sociale diensten gewerkt. Maar we worden door de diensten ook snoeihard beoordeeld: we moeten kunnen concurreren met de markt.”
De samenwerking in een coöperatie heeft veel voordelen, aldus Van Noort. „De beheerkosten kunnen we delen. Dat levert miljoenen euro’s op.” Uitdagingen zijn er ook: „We hebben te maken met vier sociale diensten uit steden met verschillende culturen en verschillende wethouders. Ons kantoor staat in Den Haag. Het is belangrijk voeling te houden met de diensten in alle vier de steden.”
Van Noort voorziet dat Wigo4it in de toekomst uit meer leden zal bestaan. „Er zijn belangstellenden. Maar we willen eerst intern alles op orde hebben.”
Dit is het achtste en laatste deel in een serie over coöperaties.
Wigo4it is voorbeeld in gemeenten
Eric ten Hulsen is directeur van Dienst Werk en Inkomen (DWI) Amsterdam en bestuurslid van Wigo4it. „Voor de DWI van Amsterdam waren er verschillende redenen om de coöperatie Wigo4it te starten. Ons ict-syteem moest worden vervangen en dat van Den Haag was kwalitatief erg goed. Daarnaast konden we kosten besparen. Daar komt bij dat de samenwerking onze stem in politiek Den Haag krachtiger maakt; de vier grote steden verstrekken bijna 40 procent van alle uitkeringen. De samenwerking verloopt goed, hoewel met vallen en opstaan. Er is geloof in Wigo4it. Er is ook een klik tussen de mensen in het coöperatiebestuur. We kunnen nu gezamenlijk ict-beleid bepalen. Tegelijkertijd denkt bijvoorbeeld Utrecht soms anders dan Amsterdam. Dat is niet vreemd: de gemeenteraad bepaalt uiteindelijk. De samenwerking voldoet aan de verwachtingen, maar ik heb ambities om die uit te breiden. Zo zouden we de manier van het terugvorderen van teveel verstrekte uitkeringen veel meer gelijk kunnen trekken, zodat we de ict-systemen achter dat proces kunnen vereenvoudigen en uniformiseren. Wigo4it is een voorbeeld voor ict-directeuren van de steden hoe samenwerking kan verlopen.”
OPRICHTINGSJAAR: 2007
VESTIGINGSPLAATS: Den Haag
ACTIVITEIT/DOEL: ict-ontwerp en -beheer
AANTAL LEDEN: vier
OMZET: -