Kieswijzers zetten ouderenonderwerpen op een rijtje
Een vakje rood kleuren is een fluitje van een cent. Bepalen op wie je op 12 september gaat stemmen, valt echter niet voor iedereen mee. Om mensen een handje te helpen, bestaan er onlinekieswijzers. Bestemd voor iedereen of voor speciale groepen, dan wel gericht op specifieke onderwerpen. De ouderenbond ANBO en het CSO –een koepel van ouderenorganisaties– ontwikkelden elk een programmavergelijker rond thema’s die senioren aangaan. De sites fungeren als richtingwijzer én bevredigen de nieuwsgierigheid van mensen die graag weten hoe politieke partijen zich tot elkaar verhouden.
De ANBO rubriceert de items op alfabetische volgorde en geeft de visie van de partijen weer. Daarbij komt de langstudeerboete niet voor, maar is er wel aandacht voor het aanvullend pensioen, AOW, doorwerken, koopkracht, mantelzorg, mobiliteit, vrijwilligerswerk, pensioen, wonen en zorg. Ook in de lijst die het CSO door Kieskompas liet ontwikkelen, komen dergelijke onderwerpen nadrukkelijk aan bod in veertig stellingen. Van elf partijen wordt aangegeven in hoeverre ze het er (helemaal) mee eens zijn.
Hoeveel aandacht is er voor ethische onderwerpen? In de ANBO-lijst wordt euthanasie genoemd. Ook leeftijdsdiscriminatie en mantelzorg zitten in de ethische hoek. De Programmavergelijker Ouderen van het CSO poneert de stelling: „Ouderen die vinden dat hun leven voltooid is, mogen met professionele hulp een einde aan hun leven maken.”
Opvallend genoeg is er slechts één partij op de CSO-lijst, de PVV, waarbij vakjes achter stellingen leeg zijn. Wel 25 van de 40 keer. Blijkbaar was onduidelijk hoe Wilders denkt over extra dagopvang om eenzaamheid te bestrijden en over geriatrische teams voor alle ziekenhuizen.
De vraag rijst in hoeverre Wilders zich bewust is dat volgens het CSO ongeveer de helft van de kiezers 50-plusser is. Hebben andere politieke partijen hun huiswerk beter gedaan en kunnen ze tevreden achteroverleunen? Als het aan CSO-directeur Wim van Minnen ligt niet. Je zou volgens hem op grond van het hoge percentage oudere stemmers mogen verwachten dat partijen stevig inzetten op het winnen van vertrouwen van senioren. „Tot nu toe lukt ze dat voor geen meter”, aldus Minnen. „Ouderen zijn zeer onzeker over de toekomst. Drieënzeventig procent verwacht dat het de komende vijf jaar slechter zal gaan dan nu.”
Wat het CSO betreft komt er een ambitieuze minister Ouderenbeleid, maar dat kan Minnen op zijn buik schrijven als we de programmavergelijker mogen geloven. Soms wijzen de neuzen van ouderenorganisaties en politieke partijen wel dezelfde kant op. Voor bewakingspersoneel in het openbaar vervoer om de veiligheid te vergroten staan alle lichten op groen. Het is echter de vraag wat er van deze verkiezingsbelofte terechtkomt. Mogelijk springt vanwege een krappe staatskas het sein ineens op rood.