Binnenland

Regelmatig toplieden corporaties in opspraak

DEN HAAG (ANP) – Minister Liesbeth Spies (Binnenlandse Zaken) heeft dinsdag een onderzoek gelast naar een Limburgse corporatie waarvan de directeur zijn zakken zou hebben gevuld met een onroerendgoedtransactie. De afgelopen jaren kwamen diverse corporaties in opspraak door affaires. Een overzicht van enkele van de belangrijkste zaken.

28 August 2012 15:25Gewijzigd op 14 November 2020 22:52

VESTIA: Financieel topman Marcel de V. is aangehouden op verdenking van fraude. Het Openbaar Ministerie (OM) wil 9,4 miljoen bij hem terughalen en legt beslag op zijn woning. De FIOD doet onderzoek naar mogelijke omkoping, witwassen en belastingfraude bij woningcorporatie Vestia.

SGBB: De Stichting Gereformeerde Bouwcorporatie voor Bejaarden (SGBB) raakt in problemen door te ambitieuze bouwplannen. Achteraf blijkt dat de directeur veelal zaken zou hebben gedaan met een bevriende zakenpartner. Deze twee en enkele andere verdachten kregen in december 2011 celstraffen tot 3 jaar. Het Centraal Fonds Volkshuisvesting stelt zeven oud-commissarissen aansprakelijk, de corporatie doet dat bij de oud-directeur.

WSG: Woningstichting Geertruidenberg (WSG) heeft een claim ingediend tegen een voormalig directeur. Die zou verantwoordelijk zijn voor onverantwoorde aankopen van vastgoedprojecten en gronden. Daardoor zou de corporatie schade hebben geleden.

ROCHDALE: Deze Amsterdamse corporatie ontslaat directeur Hubert Möllenkamp in 2009. Hij zou zichzelf onder meer te veel pensioengeld hebben toegekend. Er loopt een procedure waarin Rochdale 6 miljoen euro van hem eist. Het OM is van plan om Möllenkamp en enkele andere verdachten te vervolgen.

DE KEY: De Key uit Amsterdam ontslaat in 2011 twee directeuren. Zij zouden betrokken zijn bij een dubieuze grondtransactie, waarbij De Key voor 3,2 miljoen euro werd benadeeld. De corporatie eiste miljoenen schadevergoeding, maar is inmiddels tot een schikking gekomen met de oud-topmannen. Het OM doet onderzoek.

SERVATIUS: Deze Maastrichtse corporatie gaat voor tientallen miljoenen euro de mist in omdat zij de bouw van een grote campus bij de Universiteit Maastricht moest stilleggen. De kosten liepen te hoog op. De directeur moest vertrekken en ook de raad van toezicht stapte op. Servatius stelt hen aansprakelijk.

PWS: Deze corporatie uit Rotterdam ontslaat in 2005 zijn directeur en een lid van de raad van toezicht. Zij zouden geld van derden hebben gekregen voor deals die de corporatie sloot. De rechter heeft bepaald dat de oud-directeur 5,4 miljoen euro moet terugbetalen. Tegen de oud-toezichthouder en enkele andere betrokkenen loopt nog een soortgelijke procedure.

LAURENTIUS: Woningcorporaties Laurentius is vermoedelijk voor miljoenen benadeeld vanwege fraude en oplichting door de eigen directeur Walter V. en twee directieleden van vastgoedbedrijven. In totaal zijn er vijf verdachten en er is beslag gelegd op vermogens.

VITAAL WONEN: De directeur van Vitaal Wonen zou privé 184.000 euro hebben verdiend aan een onroerendgoedtransactie van deze corporatie uit het Limburgse Limbricht. Ook zou de corporatie een villa hebben gekocht die verhuurd werd aan de voorzitter van de raad van toezicht. Een notaris zou een verkoopbedrag uit een openbare akte hebben gehouden. Minister Spies heeft opdracht gegeven tot een onafhankelijk onderzoek.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer