Politiek bakkeleide lang over klokkenluiders
DEN HAAG (ANP) – De politiek heeft jaren gebakkeleid over een steunpunt voor klokkenluiders. Maar op 1 oktober gaat het Adviespunt Klokkenluiders aan de slag, meldde minister Liesbeth Spies van Binnenlandse Zaken eind mei. Niet alle partijen waren er even gelukkig mee.
Het Adviespunt Klokkenluiders is een onafhankelijke hulpinstantie, maar heeft geen onderzoeksbevoegdheden. Het adviseert, steunt en verwijst klokkenluiders door in de private en publieke sector. Het Adviespunt komt in het gebouw van de Nationale ombudsman, staat daar echter los van en deelt alleen faciliteiten.
De meeste partijen wilden een instantie met meer bevoegdheden. Maar Spies’ voorganger Piet Hein Donner besloot eind vorig jaar het adviespunt toch door te zetten. Het zou volgens hem onder meer te lang duren om aan de wensen van de Kamer te voldoen.
SP-Kamerlid Ronald van Raak kwam eerder dit jaar nog met een wetsvoorstel om de rechtspositie van klokkenluiders te beschermen in een ‘Huis voor Klokkenluiders’, waar de klokkenluiders bescherming en eventuele financiële steun wordt geboden. Ook zou het Huis onderzoek mogen doen. Dat initiatiefwetsvoorstel ligt nu bij de Raad van State voor advies. Van Raak hoopt dat de Tweede Kamer het wetsvoorstel direct na de verkiezingen in behandeling neemt.
Het Adviespunt Klokkenluiders bestaat uit een commissie met drie leden: Martin van Pernis (voorzitter), Edith Snoey en Onno van Veldhuizen. Van Pernis was eerder bestuursvoorzitter van Siemens Nederland. Snoey is oud-voorzitter van Abvakabo FNV. Van Veldhuizen is, na een loopbaan als wetenschapper, advocaat, jurist en ondernemer, nu burgemeester van Hoorn.