Duizenden ambtelijke reizen naar Nederlandse Antillen
DEN HAAG – Ambtenaren maakten de afgelopen jaren vele duizenden reizen naar de Nederlandse Antillen. De reizen kosten jaarlijks vele miljoenen euro’s, maar het is vaak niet meer te achterhalen wat ze hebben opgeleverd.
Dat blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws. Eilandbestuurders van Bonaire en Saba klagen dat ze worden overspoeld door ambtelijke delegaties en zeggen dat er veel geld over de balk wordt gesmeten.
Aanleiding voor veel reizen is de nieuwe positie die de eilanden sinds 2010 innemen in het Koninkrijk der Nederlanden. De tweeduizend inwoners van het piepkleine Saba krijgen daardoor bijvoorbeeld te maken met veel nieuwe wetgeving.
Volgens wethouder Chris Johnson was een bezoek van het Commissariaat voor de Media tekenend voor de onzin van veel reizen. „Ze kwamen hier met vier man binnengevlogen om te praten over de vrijheid van meningsuiting op televisie. Maar we hebben hier helemaal geen televisiezenders. Dat gesprek duurde vijf minuten.” Het commissariaat laat in een reactie weten dat het door de herindeling van de eilanden de wettelijke taak heeft om ze jaarlijks te bezoeken. Ook in de toekomst wil het dat blijven doen.
Op Bonaire is het niet anders, klaagt raadslid Benito Dirksz. Hij schat dat er honderden ambtenaren zijn geland sinds het eiland in 2010 een nieuwe status kreeg. „Onze gevangenis wordt permanent bemand door twintig bewakers uit Nederland”, zegt Dirksz, „Waarom? Die moeten speciaal worden ingevlogen. En ondertussen komen de Bonaireanen hier niet aan het werk door een tekort aan banen.” Volgens het ministerie van Veiligheid en Justitie wordt er voor vacatures altijd eerst gekeken naar lokale kandidaten, maar zijn die niet altijd beschikbaar.
Duizenden reizen
Uit een steekproef van RTL Nieuws blijkt dat ambtenaren van de ministeries van Binnenlandse Zaken en Veiligheid en Justitie samen 600 reizen maakten naar de Caribische eilanden, in de periode 2009 tot en met 2011. De kosten voor die reizen bedragen twee miljoen euro.
Het aantal reizende ambtenaren ligt in werkelijkheid nog een stuk hoger, omdat het vaak gaat om meerdere personen per reis. Doorberekend naar alle ministeries gaat het om vele duizenden ambtelijke reizen in de periode 2009 tot en met 2011.
Reactie Spies
Minister Liesbeth Spies (Binnenlandse Zaken) erkent in een reactie op het onderzoek dat er veel is gereisd. „De klachten daarover van de eilanden heb ik ook gehoord. Dat is de reden dat ik vind dat we minder vaak die kant op moeten. We moeten de eilanden meer ruimte geven om zichzelf te besturen. Als kabinet geven we al het goede voorbeeld en hebben we dit jaar een aantal reizen geschrapt.” Spies verwacht dat het aantal reizen in 2012 gehalveerd zijn ten opzichte van 2011.