„Riolen goed voorbereid op pittige regenbui”
RIJSWIJK (ANP) – Weerkundigen houden er rekening mee dat komend weekend in de kustprovincies zeer veel regen valt. Plaatselijk zelfs meer dan 100 millimeter in 48 uur. Ondergelopen kelders en straten die blank staan, zijn dan vaak het gevolg.
Uit statistieken van het KNMI blijkt dat een willekeurige plek in ons land eens in de 100 jaar binnen 24 uur een hoeveelheid van minstens 73 tot 90 millimeter regenwater te verwerken krijgt.
Volgens directeur Hugo Gastkemper van Rioned zijn de Nederlandse riolen goed voorbereid op hevige regenbuien, die niet langer duren dan 2 uur. „Tijdens korte, hevige regenbuien werkt de straat als een buffer. Pas als die buien langer aanhouden, lopen kelders onder en wordt het probleem erger dan alleen wat waterplassen op straat.” Rioned is de overkoepelende stichting voor rioolbeheer en dient bovendien als kenniscentrum.
„Klimaatverandering leidt tot toename van hevige buien en daardoor vaker water op straat. Dat is hinderlijk maar het wordt pas echt een probleem als water gebouwen instroomt, doorgaande wegen geblokkeerd raken of als water uit het riool stroomt”, aldus Gastkemper. „Het bovengronds bergen en afvoeren van regenwater is soms onvermijdelijk. Maar het probleem is eigenlijk ook meteen de oplossing want een beetje regenwater op straat is niet erg, mits in goede banen geleid.”
„We krijgen dit weekend te maken met een klassieke situatie. Aan het eind van een droge en warme periode valt plaatselijk zeer veel neerslag.” Maar al dat hemelwater kunnen de riolen volgens hem prima aan. „Autosnelwegen ga je ook niet verbreden voor vakantieverkeer.”
„Door klimaatsveranderingen gaat dit soort hevige regenbuien wel vaker voorkomen”, waarschuwt Gastkemper. „Met een beetje wateroverlast is te leven, maar het wordt anders als sprake is van waterschade. Dus als kelders en gebouwen onder water komen te staan.”
„Grondeigenaren zijn in eerste instantie verantwoordelijk voor de verwerking van regenwater op hun terrein. Dat geldt voor particulieren maar ook voor de gemeente als eigenaar van de openbare ruimte”, aldus de directeur van Rioned. „En verder bepalen gemeenten hoe ze, rekening houdend met de lokale omstandigheden, hemelwater inzamelen.”