Geen alternatief voor langstudeerboete
DEN HAAG (ANP) – Het is een meerderheid in de Tweede Kamer donderdagochtend niet gelukt om het eens te worden over een alternatief voor de langstudeerboete. Dat zei Kamerlid Tanja Jadnanansing van de PvdA tijdens een overleg met staatssecretaris Halbe Zijlstra (Hoger Onderwijs).
Daardoor blijft de maatregel zeer waarschijnlijk bestaan en moeten studenten die vanaf 1 september meer dan een jaar vertraging hebben opgelopen tijdens hun bachelor- of masterstudie ruim 3000 euro per jaar extra gaan betalen.
Zijlstra wil de boete enkel schrappen als dat financieel is gedekt. Hoe die dekking eruit moet zien, is een twistpunt tussen de politieke partijen. Met het schrappen van de langstudeerdersmaatregel is op termijn zo’n 400 miljoen euro gemoeid. Zijlstra reageert later tijdens het overleg op de plannen.
Jadnanansing is teleurgesteld dat de partijen er niet uit zijn gekomen. Het aanzien van de de politiek heeft volgens haar een stevige deuk opgelopen. Jadnanansing denkt dat het het tijdens het overleg nog wel tot een oplossing zou kunnen komen. „Waar een wil is, is een weg”, zei ze. Samen met GroenLinks dient ze een initiatiefwet in om de maatregel met terugwerkende kracht in te trekken. Ze hoopt daarvoor voldoende steun te krijgen.
Het draagvlak voor de maatregel brokkelde vorige week af, toen het CDA zich tegen de langstudeerboete keerde. Daarmee ontstond een meerderheid in de Tweede Kamer om een einde te maken aan de boete.
Sander de Rouwe van het CDA zei in het debat dat de partij wil dat de boete nu van tafel gaat. Het zou aan de VVD liggen dat er nu geen akkoord is. „Wij hadden een voorstel op tafel over hoe we dit moesten dekken”, zei hij. „Maar de VVD wil er op termijn pas vanaf. Daaruit concludeer ik dat de VVD wel roept, maar niet levert”.