Nederlanders smeren steeds luxer brood
Nederlanders kiezen steeds vaker voor luxe broodsoorten.
Meergranenbrood en oerbrood komen in de plaats van het gewone tarwe- en volkorenbruin en witbrood, blijkt uit cijfers van marktonderzoekbureau GfK.
Vorig jaar was 14,1 van elke 100 broden een meergranenbrood, anderhalf meer dan een jaar ervoor. De gestegen vraag naar meergranenbrood komt vooral omdat meer huishoudens het duurdere brood kopen, terwijl ze het bovendien vaker kopen.
Gevolg is dat bakkers 2 procent minder gewoon wit, tarwebruin of volkorenbruin hoefden te bakken dan een jaar eerder. Deze soorten maken echter altijd nog 73,8 procent van het totaal uit.
Mensen kochten al met al vorig jaar evenveel brood als het jaar ervoor. De gemiddelde prijsverhoging van 5 procent was kennelijk geen probleem, ondanks dat zo’n stijging zich in geen jaren heeft voorgedaan.
Een dagvers bruintarwe van 800 gram kostte vorig jaar gemiddeld 1,03 euro. Het maakt groot verschil of een brood bij de bakker of de supermarkt wordt gekocht. Ongeacht het verschil in kwaliteit rekent de bakker gemiddeld 1,38 euro en de supermarkt 0,92 euro voor een heel bruin.