Zorgen over positie arme landen bij WTO
Maatschappelijke organisaties in Nederland maken zich zorgen over de positie van ontwikkelingslanden tijdens de komende onderhandelingen over meer vrijhandel binnen de Wereldhandelsorganisatie (WTO).
In de drang van westerse landen naar meer vrijhandel dreigen mensenrechten en armoedebestrijding in arme landen onder te sneeuwen, aldus de organisaties. De ruim dertig maatschappelijke organisaties, waaronder de FNV, Hivos, Novib en Milieudefensie, deden hun oproep aan staatssecretaris Van Gennip van Economische Zaken vlak voor haar vertrek naar Cancun. In het Mexicaanse toeristenoord beginnen morgen de onderhandelingen over een verdere liberalisering van de wereldhandel.
Volgens de organisaties zit er geen beweging in onderhandelingen over kwesties die voor ontwikkelingslanden belangrijk zijn. Zij roepen rijke landen op een einde te maken „aan het dumpen van Europese landbouwoverschotten in ontwikkelingslanden.” Deze landen moeten een eerlijke kans krijgen om hun eigen landbouw van de grond te krijgen.
De organisaties roepen de Nederlandse delegatie ook op zich te verzetten tegen de liberalisering van waterleidingbedrijven. „Bedrijven willen winst maken, dat betekent vaak dat de armste groepen verstoken blijven van water”, aldus een woordvoerster van Novib.
Verscheidene maatschappelijke organisaties riepen de regering in juni al op om het aankomende verdrag over investeringen van bedrijven in ontwikkelingslanden te blokkeren. Dit verdrag, waarover de WTO gaat onderhandelen, dreigt te weinig eisen te stellen aan investeringen. Dat kan volgens de organisaties leiden tot milieuvervuiling of schending van de rechten van werknemers.
In Nederland is weinig verzet tegen de WTO-afspraken in het Cancun. Nederlanders, maar ook inwoners van andere Europese landen, lopen niet meer zo warm voor een opstand tegen wereldse problemen. Bijna twintig Nederlanders zijn naar de Mexicaanse badplaats Cancun vertrokken om te demonstreren tijdens de conferentie van de Wereldhandelsorganisatie WTO die daar woensdag begint.
Veel meer Nederlanders zijn uit hoofde van hun functie op de conferentie zelf aanwezig. Naast de Nederlandse delegatie van ongeveer 35 mensen reizen veel waarnemers van non-gouvernementele organisaties (ngo’s) naar Cancun, zoals de Consumentenbond, Novib en Milieudefensie. Zij proberen vooral bij de delegatie een voet tussen de deur te krijgen om zo invloed te hebben op de afspraken die de deelnemende landen maken.
De Nederlandse reactie zal deze week vooral in Nederland zelf klinken. Zo zouden dinsdag zakenlieden langs verscheidene ministeries in Den Haag een juichtocht houden om aan de WTO-topconferentie te herinneren. De andersglobalisten houden een protesttocht, want zij staan veel sceptischer tegenover de WTO-topconferentie dan de zakenlieden.
Woensdag protesteren jonge boeren in Nederland tegen de afspraken die in Cancun kunnen worden gemaakt. Naar verwachting doen in Cancun tienduizenden mensen mee aan een boerenmars. Ze protesteren tegen de gevolgen van verdere liberalisering van de handel in landbouwproducten. Het Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt en de Nederlandse Akkerbouw Vakbond willen met hun actie laten zien, dat boeren in Nederland aan dezelfde kant staan. Dat kan door het ophangen van een lege graanzak aan een hooivork, vlaggenmast of panlat.
Zondag 14 september, de laatste dag van de top, wordt in Paradiso in Amsterdam een bijeenkomst gehouden onder de titel Cancun Recap. De deelnemers kijken terug op de WTO-week in Mexico. Er wordt ook live contact gelegd met de activisten in Mexico, aldus Kees Stad van het solidariteitsfonds XminY dat investeert in progressieve initiatieven die gericht zijn op radicale maatschappijveranderingen.
De beweging van andersglobalisten in Nederland is georganiseerd via ongeveer zeventig organisaties en instellingen die onafhankelijk van elkaar werken, maar als het moet samen een vuist maken. Zo worden er in Cancun deze week 30.000 actievoerders verwacht.