Werkloosheid gestegen tot boven half miljoen
DEN HAAG – Voor het eerst sinds 1996 zitten in Nederland meer dan een half miljoen mensen zonder werk. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) meldde donderdag dat de werkloosheid in juli met 14.000 personen is gestegen tot 510.000. Dat is 6,5 procent van de beroepsbevolking.
De cijfers zijn door het CBS gecorrigeerd voor seizoensinvloeden.
De werkloosheid vertoont al meer dan een jaar een stijgende lijn. De instroom van personen die hun baan verliezen nam toe. Daarnaast vinden relatief weinig werklozen ander werk.
Ook in 2004 en 2005 was de werkloosheid naar verhouding hoog. Het aantal werklozen bleef toen echter onder de 500.000. Vergeleken met toen zijn er nu meer mannen werkloos. Ook het aantal oudere werklozen ligt hoger. Er zijn minder vrouwen en mensen onder de 45 jaar werkloos.
Het aantal WW-uitkeringen nam in juli toe met ruim 7000 tot 298.000, blijkt uit cijfers van uitvoeringsinstantie UWV die donderdagmorgen eveneens bekend werden. In vergelijking met juli vorig jaar bedraagt de stijging 17,5 procent.
Het afgelopen jaar groeide het aantal WW-uitkeringen relatief het meest onder jongeren. Met een totaal van bijna 12.000 zijn er nu 54 procent meer jongeren met een WW-uitkering dan een jaar terug.
Uitgesplitst naar sector steeg het aantal WW-uitkeringen naar verhouding het meest in de bouw. Terwijl vorig jaar juli 9000 bouwvakkers een WW-uitkering ontvingen, zijn dat er nu ruim 14.000. Dat komt neer op een toename van 58 procent. Ook in de gezondheidszorg en de uitzendsector was er een toename.
Regionaal deed zich bij de WW-uitkeringen de grootste stijging voor in Overijssel en Zeeland. In Overijssel nam het aantal mensen met een WW-uitkering toe van een kleine 17.000 vorig jaar juli naar 20.500 nu. Zuid-Holland telt bijna 60.000. Dat zijn er 9.000 meer dan in juli 2011.
De hoge werkloosheid is volgens SP en PvdA te wijten aan het beleid van het kabinet-Rutte. PvdA-leider Samsom sprak donderdagmorgen na de publicatie van nieuwe cijfers van het CBS op Twitter van „een triest dieptepunt”. „Het recept-Rutte van eenzijdig bezuinigen is definitief failliet. Het roer moet om”, zegt Samsom.
SP-Tweede Kamerlid Ulenbelt trekt dezelfde conclusie. „De economie kan wel minder VVD gebruiken.”
GroenLinks en FNV Jong pleiten voor een Europese aanpak van de jeugdwerkloosheid. Er moet een Europese top komen over dit onderwerp, aldus GroenLinks-Kamerlid Dibi in een reactie op de CBS-cijfers.
Internationaal gezien doet Nederland het op het punt van de werkloosheid nog altijd erg goed. Volgens de jongste cijfers van Eurostat, het Europees statistiekbureau in Luxemburg, was eind juni in de eurozone als geheel 11,2 procent van de beroepsbevolking op zoek naar een baan. In de 27 lidstaten van de EU ging het om een percentage van 10,4.
Nederland had in de telling op basis van de Europese criteria, met 5,1 procent het op een na laagste, voor het seizoen gecorrigeerde werkloosheidspercentage. Alleen Oostenrijk deed het met 4,5 procent beter. Na Nederland volgden Duitsland en Luxemburg met elk 5,4 procent. In Griekenland en Spanje, waar de schuldencrisis diepe sporen trekt, zit bijna een kwart van het actieve deel van de bevolking thuis.