Kabinet wil ontslagen KPN’ers gaan helpen
Het kabinet richt een speciale werkgroep op die ervoor moet zorgen dat zo veel mogelijk ontslagen KPN’ers snel een nieuwe baan krijgen. Volgens premier Kok moet dat lukken, gezien de vele vacatures die er zijn.
De minister–president benadrukte gisteren tijdens zijn persconferentie na afloop van het kabinetsberaad dat de ontslagen KPN’ers geen streepje voor krijgen op andere werklozen. Maar omdat zo veel mensen hun baan verliezen (4800), is het volgens Kok gerechtvaardigd er apart aandacht aan te besteden.
De werkgroep komt onder leiding te staan van minister Vermeend van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Verder zitten er vertegenwoordigers in van vakbonden, uitkeringsinstanties, centra voor werk en inkomen, KPN en deskundigen.
Bij andere massaontslagen in het verleden heeft het kabinet ook dergelijke werkgroepen gevormd. Premier Kok memoreerde gisteren de ontslagen bij Daf, Philips en Fokker. „Toen was de arbeidsmarkt nog een stuk ongewisser dan vandaag de dag. Dat biedt voor nu meer kansen”, aldus de minister–president.
„Iemand aan een nieuwe baan helpen is de beste sociale maatregel die er is”, zo motiveerde de premier de beslissing van het kabinet zich actief bezig te houden met de ontslagen KPN’ers. Volgens Kok is er geen sprake van dat het kabinet KPN voor de voeten gaat lopen en dat het bedrijf nu geen werk hoeft te maken van een eigen sociaal plan.
„Het bedrijf moet in overleg met de ondernemingsraad en met de vakbonden komen met een sociaal plan. Dat is de regel en daar wordt niet van afgeweken. Wat het kabinet doet is een extra. Dat komt na de maatregelen die KPN zelf neemt. Dit komt niet in plaats van, dit komt ernaast (…) Dit heet arbeidsbemiddeling en wij kennen als geen ander de arbeidsmarkt”, aldus de premier. Hij vindt dat het de taak van de regering is om bij „betrokkenen de indruk weg te nemen dat wij dit op zijn beloop laten.”
Herscholing
Een aantal ontslagen werknemers van KPN zal waarschijnlijk direct een nieuwe baan kunnen krijgen; anderen krijgen herscholing. Volgens Kok zijn daar voldoende fondsen voor beschikbaar.
Het kabinet overweegt geen andere vormen van steun aan het noodlijdende KPN. Het Rijk is grootaandeelhouder van het voormalige staatsbedrijf.