Onderzoekers Erasmus MC: Prostaatscreening zinvol
ROTTERDAM – Eén keer per vier jaar deelnemen aan prostaatscreening vermindert de kans op overlijden voor mannen van 55 tot 69 jaar met 32 procent.
Dat schrijven onderzoekers van Erasmus MC in het medische tijdschrift New England Journal of Medicine. Als met alle nadelen rekening wordt gehouden, kan een man 6,8 gezonde levensjaren winnen.
Screening op prostaatkanker, als bevolkingsonderzoek of preventief individueel via huisartsen, bij mannen boven 70 jaar is volgens de onderzoekers niet aan te bevelen. Bij deze mannen kan screening de kwaliteit van leven sterk verminderen, zonder dat de patiënt last zou hebben gekregen van de prostaatkanker.
De onderzoekers trekken deze conclusies uit hun analyse van gegevens van de European Randomized Study of Screening for Prostate Cancer (ERSPC) onder 162.000 mannen.
Er wordt al jaren gediscussieerd over de voor- en nadelen van prostaatkankerscreening. De onderzoekers hebben nu de mogelijke gezondheidswinst kunnen corrigeren voor alle verwachte nadelen van screening, zowel op de korte als de lange termijn, rekening houdend met de consequenties voor de kwaliteit van leven.
Onderzoeker dr. Eveline Heijnsdijk: „Uit eerdere ERSPC-uitkomsten bleek al dat screening zinvol kan zijn. Met een nieuw computermodel konden we nu veel verder kijken dan de elf jaar uit het ERSPC-onderzoek.”
Werd destijds gesteld dat in de eerste elf vervolgjaren 1055 screeningen nodig zijn om één sterfgeval aan prostaatkanker te voorkomen, uit het nieuwe model met een levenslange follow-up blijkt dat slechts 129 mannen gescreend hoeven te worden om één sterfgeval aan de ziekte te voorkomen. „De gunstige effecten op lange termijn zijn daarmee veelbelovend”, aldus De Koning.