Buitenland

Veel mis bij politieoptreden Noorse aanslagen

OSLO (ANP/RTR) – De bomaanslag in de regeringswijk in Oslo op 22 juli vorig jaar had voorkomen kunnen worden, als de veiligheidsroutines gewoon waren gevolgd. Dat zei de Noorse 22 julicommissie maandag. Die onderzocht in opdracht van de Noorse regering de gang van zaken rond de aanslagen.

13 August 2012 13:26Gewijzigd op 14 November 2020 22:38
Breivik. Foto EPA
Breivik. Foto EPA

De commissie stelde ook dat de politie eerder in actie had kunnen komen op het eiland Utøya. Aanvankelijk voeren zwaarbewapende agenten zelfs naar het verkeerde eiland. Pas na enkele kilometers op weg naar Geitøya kreeg de politiebevelhebber op de boot door dat ze 3,9 kilometer zuidelijker moesten varen. Door motorpech en overstappen op andere boten werd de aankomst van het arrestatieteam op het eiland Utøya nog verder vertraagd.

Bij de bomaanslag in de regeringswijk in Oslo kwamen acht mensen om, bij de schietpartij op Utøya lieten nog eens 69 mensen het leven. De Noorse binnenlandse veiligheidsdienst PST had maanden van tevoren summiere informatie over voorbereidingshandelingen van de dader Anders Behring Breivik, maar hij is daarna niet in de gaten gehouden.

Breivik werd snel na de aanslagen gepakt. Het proces tegen hem is afgerond. Hij is aangeklaagd voor terrorisme en moord en kan maximaal 21 jaar celstraf krijgen. Die straf kan worden verlengd, als hij nog steeds als gevaar voor de samenleving wordt gezien. Als de rechters denken dat hij ontoerekeningsvatbaar is, moet hij voor behandeling naar een psychiatrische kliniek. De uitspraak is 24 augustus.

De Noorse politie gaf in een eerste reactie toe te hebben gefaald. De autoriteiten hadden sneller moeten handelen en hadden Breivik eerder moeten oppakken. „Dat we daarmee een aantal mensenlevens niet hebben kunnen redden, valt me zwaar. We hebben gefaald”, aldus politiechef Øystein Mæland.

Volgens Mæland was de politie niet voorbereid op alle gebeurtenissen vorig jaar juli in Noorwegen. „Individuele agenten deden hun uiterste best in moeilijke, chaotische situaties, maar maakten soms een inschattingsfout”, zei hij. De politie zet zich nu in om het systeem te verbeteren, aldus de chef.

De Noorse minister-president Jens Stoltenberg (Arbeiderspartij) zei maandag in een reactie op de publicatie: „Het rapport is een mijlpaal. Er liggen nu feiten op tafel om van te kunnen leren. We moeten verhinderen dat wat op 22 juli gebeurde, ooit nog gebeurt.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer