Op de kleintjes letten
Het door grote problemen geplaagde supermarktconcern Ahold heeft zichzelf in opspraak gebracht. Op de aandeelhoudersvergadering gisteren werd bekend dat de nieuwe topman, A. Moberg, wel een erg hoog salaris krijgt.Jaarlijks strijkt de van Ikea afkomstige Zweed minstens 3 miljoen euro op. Daarbovenop komen nog 250.000 aandelen, die nu al ruim 2 miljoen euro waard zijn. Verder krijgt Moberg 1 miljoen opties, waarvan de waarde op dit moment 3,3 miljoen euro is.
Dat een dergelijk ’loonstrookje’ op de aandeelhoudersvergadering tot grote commotie leidde, is zonder meer begrijpelijk. Het gaat immers slecht met Ahold. Het concern heeft door de overnames van vele andere bedrijven een schuldenlast van 12 miljard euro.
Bovendien schokte Ahold dit voorjaar de financiële wereld met een omvangrijk boekhoudschandaal. Bij met name het Amerikaanse dochterbedrijf US Foodservice was de winst in de afgelopen jaren door gerommel met de boeken voor een bedrag van 880 miljoen euro opgeklopt.
Toenmalig Ahold-topman C. van der Hoeven moest terecht aftreden. Hij was immers eindverantwoordelijk voor alle problemen. Zijn opvolger, Moberg, heeft de zware taak om de grote problemen bij Ahold op te lossen.
Dat zo iemand een hoog salaris krijgt, is logisch. Er wordt immers veel van Moberg verwacht. Bovendien moet bij het vaststellen van het loon ook worden gekeken naar wat internationaal gangbaar is, want Ahold is qua omvang het derde supermarktconcern ter wereld.
Toch is dat slechts één kant van de medaille. Er is ook een keerzijde. Afgelopen woensdag werd bekend dat bij de Nederlandse dochteronderneming Albert Heijn voor het eerst in haar geschiedenis banen worden geschrapt. Voor de ruim 400 mensen die weg moeten, is het uiterst schrijnend om te zien dat het moederbedrijf aan de ene kant fors snijdt en aan de andere kant één persoon een salaris geeft van pakweg tachtig werknemers.
Discutabel is ook dat de handelwijze van Ahold zeker niet in lijn is met de pogingen in Nederland om het vertrouwen in het bedrijfsleven te herstellen. De topsalarissen en royale aandelen- en optieregelingen staan al enkele jaren ter discussie. Zo kreeg A. Scheepbouwer, die het noodlijdende KPN uit het dal moest trekken, een vergoeding van enkele miljoenen euro. Naar aanleiding van dergelijke voorbeelden sprak oud-premier Kok van „exhibitionistische zelfverrijking.”
Om het normbesef in het bedrijfsleven te verbeteren stelde de regering een commissie in onder leiding van de oud-topman van Unilever, M. Tabaksblat. In juni kwam de commissie met ruim 120 voorstellen over het verbeteren van het toezicht op de directie, meer invloed van aandeelhouders en dergelijke. Eind dit jaar moet dit leiden tot definitieve regels.
Het is goed dat dergelijke maatregelen worden genomen. Ook in het bedrijfsleven dient het normbesef te worden gestimuleerd. Het is daarom erg jammer dat Ahold daar niet meer rekening mee heeft gehouden. Wat stellen de voorstellen van de commissie-Tabaksblat immers voor als er weinig mee wordt gedaan? Ahold had beter uit kunnen gaan van de leus van Albert Heijn om op de kleintjes te letten.