Onderwijs & opvoeding

Oudere koos woning niet vanwege domotica

Lies Plat (76) woont met plezier in seniorencomplex Woldleite in het Overijsselse Steenwijkerwold. „Het is een woning met veel licht en een vrij uitzicht.” 
Lachend: „Zonder dat ik zelf in de kijker zit.” Dat in het onderkomen domotica –technische voorzieningen die het leven vergemakkelijken– is aangebracht, speelde geen rol bij haar keus. „De buitendeur met een afstandsbediening kunnen openen, hoeft voor mij niet.” Plat denkt hetzelfde over de verlichting in en bij de slaapkamer, die ’s nachts aangaat als ze uit bed stapt. „Ik ben al blij dat ik nu een koord boven mijn bed heb hangen waarmee ik het licht kan bedienen. Misschien is die techniek later wel handig.”

7 August 2012 20:30Gewijzigd op 14 November 2020 22:32
Vier woningen in seniorencomplex Woldleite in Steenwijkerwold kregen onlangs domotica. Foto RD
Vier woningen in seniorencomplex Woldleite in Steenwijkerwold kregen onlangs domotica. Foto RD

Woldleite werd in 1996 gebouwd en telt zestien woningen. Omdat vier huizen door onvoorziene omstandigheden al ruim twee jaar leeg stonden, besloot wooncorporatie Woonconcept domotica in deze appartementen aan te brengen om nieuwe huurders wat extra te bieden. Gegadigden konden kiezen tussen drie soorten slimme woningen. In het type Comfort staat woongenot voorop. Zo registreert de thermostaat of iemand in de woonkamer is en past de temperatuur hierop aan. Eventuele zonwering kan elektrisch bediend worden en via een video-intercom is te zien wie er zich bij de voordeur meldt.

In het type Zorg telt veiligheid. Zodra een rookmelder zich laat horen, gaan alle lichten in de woning aan en wordt de kookgroep uitgeschakeld. De buitendeur is op afstand te openen en de eerder genoemde nachtverlichting is aanwezig. De twee Zorg & Comfortwoningen bevatten de componenten van beide huizen. De huurprijs van deze woningen steeg 15 tot 30 euro per maand.

De huizen met domotica zijn inmiddels verhuurd, maar geen enkele oudere kwam om die reden naar Woldleite, weet Jolanda Howell, beleidsmedewerker wonen van Woonconcept. „Ze willen graag hier wonen en zeggen de snufjes niet te gebruiken.” Howell nuanceert die reactie. „Bij doorvragen meldde een vrouw met rugklachten dat ze de afstandsbediening voor de buitendeur nu erg makkelijk vond.”

Aan het proefproject ging het onderzoeksproject ”Thuistechnologie op het platteland” in Hollandscheveld vooraf. „Daarbij nodigden we ouderen en mantelzorgers uit voor een informatiebijeenkomst over domotica. Er kwamen veel mensen op af. Ze kregen de vraag voorgelegd waar ze behoefte aan hadden. Toen senioren zich later konden melden met concrete verzoeken, reageerde echter niemand. Daarom hebben we in Steenwijkerwold een andere route gekozen: een pakket voorzieningen aanbrengen om mensen te enthousiasmeren.”

De projecten passen in het streven van Woonconcept om ouderen zo lang mogelijk zelfstandig thuis te laten wonen. „De initiatieven rond domotica krijgen voorlopig geen vervolg”, aldus Howell. „Er bestaat hier te weinig belangstelling. Blijkbaar komt domotica te vroeg voor deze nuchtere 70-plussers die niet met een mobieltje en een pc zijn opgegroeid.”

Dit is deel 3 van een serie over domotica. Volgende week dinsdag deel 4.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer