Aandeelhouder mag topinkomen bepalen
Aandeelhouders stellen in het vervolg de beloning vast van de top van ondernemingen. Een wetswijziging van deze strekking kan rekenen op een meerderheid in de Tweede Kamer. De Kamer gaat zelfs verder dan minister Donner (Justitie) lief is.
De bewindsman had voorgesteld de algemene vergadering van aandeelhouders de „algemene lijnen” van het bezoldigingsbeleid te laten vaststellen. Hij gaat echter niet zo ver dat ook vennootschappen met slechts enkele aandeelhouders de verplichting krijgen het bezoldigingsbeleid voor te leggen aan de vergadering. Het kabinet wil immers een flexibele regeling en het aan de onderneming overlaten hoe ver die in detail wil treden.
Donner ontraadde donderdag een amendement dat werd ingediend door CDA-kamerlid De Vries en dat steun kreeg van de regeringspartijen VVD en D66. De Vries wil veiligstellen dat de regeling alle vormen van beloning gaat omvatten, dus ook opties, lease-auto’s en dergelijke. De Tweede Kamer stemt hier komende dinsdag over.
De Kamer ging donderdag wel akkoord met wetgeving die een einde maakt aan het zogenaamde ”old boys network”. Commissarissen bij de zogeheten structuurvennootschappen, een groot deel van de grote Nederlandse ondernemingen, kunnen niet langer onderling uitmaken wie de toezichthouders van de bedrijven zijn. De aandeelhouders krijgen een benoemingsrecht voor alle leden van de raad van commissarissen en de ondernemingsraad mag ten hoogste eenderde deel van de leden van de commissarissen voordragen.
Het debat stond voor een belangrijk deel in het teken van de aanbevelingen van de commissie-Tabaksblat, die in december met een gedragscode komt voor grote ondernemingen. Het kabinet geeft begin volgend jaar aan in hoeverre het die gedragscode wil vertalen in nieuwe wetgeving. Daarnaast ziet het ernaar uit dat ook Europese regels zullen gaan leiden tot verdere veranderingen in de Nederlandse regels voor grote ondernemingen.