Groen & duurzaamheid

Stad heeft meer baat bij groen dan gedacht

BAILRIGG – Bomen, struiken en ander groen in de stad kunnen de lucht acht keer beter zuiveren dan tot nu toe werd gedacht. Dat bleek woensdag uit nieuw onderzoek in het tijdschrift Environmental Science & Technology.

Wetenschapsredactie
26 July 2012 09:02Gewijzigd op 14 November 2020 22:20
Central Park, New York. Foto EPA
Central Park, New York. Foto EPA

Wetenschappers van de Lancaster University in het Britse Bailrigg onderzochten welk effect stedelijk groen heeft op gehalten van stikstofdioxide en fijnstof in de lucht. Deze vervuilers overschrijden in veel steden de veilig geachte norm. Uit eerder onderzoek bleek dat stadsgroen de gehalten stikstofdioxide en fijnstof verlaagde met zo’n 5 procent.

De wetenschappers die bij het nieuwe onderzoek betrokken waren, concentreerden zich echter op het effect van groen in ”stedelijke kloven”, smalle straten tussen hoogbouw waar de lucht blijft ‘hangen’. Hun metingen geven aan dat het groen opmerkelijk beter presteert: de doordachte plaatsing van gras, klimplanten of bomen in dergelijke kloven vermindert de concentratie van stikstofdioxide 
met 40 procent en van fijnstof met 60 procent.

De auteurs zien vooral een groot potentieel voor klimplanten, omdat die grote oppervlakken kunnen bedekken zonder extra plaats in te nemen, schrijven ze in Environmental Science & Technology. Ook bomen kunnen effectief zijn, maar enkel als ervoor gezorgd wordt dat ze geen vervuilde lucht vasthouden onder hun bladerdek.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer