Cultuur & boeken

Studie van de Pentateuch

Titel:

Dr. P. de Vries
3 September 2003 13:58Gewijzigd op 14 November 2020 00:32

”From Paradise to the Promised Land. An introduction to the Pentateuch”
Auteur: T. D. Alexander
Uitgeverij: Paternoster, Carlisle, 2002
ISBN 1 84227 136 9
Pagina’s: 339
Prijs: £19,99 (ongeveer € 34,-); Titel: ”Dictionary of the Old Testament. Pentateuch”
Auteur: T. D. Alexander en David W. Baker (red.); uitgave IVP, Nottingham, 2003
ISBN 0 85111 986 7
Pagina’s: 954
Prijs: £ 32,99 (ongeveer € 58,-).

”Van het paradijs naar het beloofde land”. Onder deze titel schreef T. D. Alexander, verbonden aan het Union Theological College in Belfast, een studie over de Pentateuch.

Met name sinds de negentiende eeuw zijn er vele studies over de eerste vijf bijbelboeken, waaraan de naam van Mozes is verbonden, verschenen. Velen daarvan trachten de bronnen of vermeende bronnen waaruit de vijf boeken van Mozes zouden zijn opgebouwd te identificeren. In het eerste deel van zijn studie beschrijft Alexander de geschiedenis van de studie van de Pentateuch tot aan het heden. Duidelijk is dat hij met de zogenaamde bronnensplitsing niet gelukkig is. De criteria zijn willekeurig.

De bronnensplitsing is ook in staat de Pentateuch in haar huidige vorm te verklaren. De geschiedenissen verliezen veelal hun samenhang als zij in bronnen worden gesplitst. In het tweede deel van zijn studie geeft Alexander, gebruikmakend van een literaire benadering van de tekst, een theologische en thematische analyse van de Pentateuch als geheel. In tegenstelling tot anderen die van de literaire benadering gebruikmaken, wil Alexander niets afdoen van de betrouwbaarheid van historische gegevens in de bijbeltekst.

Ten aanzien van Genesis laat hij zien dat het kernwoord van dit bijbelboek ”zaad” is. In het zaad van Abraham zullen alle geslachten van de aarde gezegend worden. Uit Genesis blijkt duidelijk dat dit zaad niet alleen collectief maar ook individueel moet worden opgevat. Jozef is tot zegen. Niet alleen van zijn familie, maar ook van het volk van Egypte. Het boek Genesis tekent de verwachting van een vorst uit het huis van Juda die nog veel meer dan met Jozef het geval was, tot zegen gesteld zal worden voor de volkeren. Alexander trekt hier lijnen naar het Nieuwe Testament. Zijn analyse van het boek Genesis is bijzonder helder en overtuigend.

Dat geldt ook voor het overige gedeelte van de Pentateuch. De tabernakel en de dienst ervan, ingesteld tot verzoening van de zondige mens met God, sluiten in woorden en motieven aan bij de scheppingsgeschiedenis. De realiteit van de gemeenschap met God die in het paradijs verbroken was, wordt bevestigd door de tabernakeldienst. De Heere woont in het midden van Zijn volk. Het land Kanaän moest iets van een nieuw paradijs zijn.

De overige historische boeken van het Oude Testament laten ons het falen van Israël zien. Zo vragen de beloften die wij in de Pentateuch tegenkomen om een vervulling die uitgaat boven datgene wat wij in de oude bedeling daarvan zien. Deze vervulling vinden we in de Heere Jezus Christus. Eenmaal komt Hij weder en zal de wereld herschapen worden tot een nieuw paradijs waarin God voor allen die Hem toebehoren alles en in allen zal zijn.

Samen met David W. Baker, hoogleraar Oude Testament en Semitische talen aan het Ashland Theological Seminary in Ashland, Ohio, is Alexander ook redacteur van de door IVP uitgegeven ”Dictionary of the Old Testament. Pentateuch”. IVP heeft reeds vier soortgelijke woordenboeken op het Nieuwe Testament gepubliceerd. Dit woordenboek is de eerste in een serie van vier op het Oude Testament. Ook in dit woordenboek valt de nadruk op de boodschap en literaire vorm van de overgeleverde tekst waarbij de medewerkers maximaal gewicht willen toekennen aan de historische gegevens die daarin voorkomen.

Via dit woordenboek krijgt men ook vanuit conservatieve hoek zicht op de huidige stand van zaken in de bijbelwetenschap met betrekking tot de Pentateuch.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer