„Verspilling ziekenhuisgeld door marktwerking”
RIJSWIJK (ANP) – In veel ziekenhuizen wordt gebruik gemaakt van onnodige, dure technologie, zoals lichaamsscans en operatierobots. Dat vindt Anton Westerlaken, bestuursvoorzitter van het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam. De marktwerking in de zorg leidt tot verspilling, zei hij dinsdag in het NCRV-programma Altijd Wat!
Zo staan er in ziekenhuizen 44 PET-scans, terwijl er maar negen nodig zijn. De apparaten die kankercellen zichtbaar maken met behulp van radioactieve stof, kosten 3 miljoen euro. De verkwisting kan zo oplopen tot ruim 100 miljoen.
Westerlaken en zijn collega Marcel Levi, bestuursvoorzitter van het AMC, pleiten voor verdere specialisatie van ziekenhuizen. „De marktwerking moet plaatsmaken voor samenwerking tussen ziekenhuizen”, aldus Levi. „Ik zou mijn geld liever inzetten op samenwerken, goede afspraken en vertrouwen. Die hele concurrentie mag meer naar de achtergrond.” De twee vinden het bovendien van groot belang dat personeel dat met deze apparaten werkt, gekwalificeerd is en nieuwe ervaringen kan opdoen. Die kennis raakt nu te veel versnipperd.
Het AMC en het Maasstad Ziekenhuis zien de marktwerking als oorzaak van ‘de technologische wedloop’ waarin ze zijn verwikkeld, in de strijd om de gunst van de patiënt. Zo staan in Nederland vijf tot tien dure operatierobots te veel. Levi: „Het is gewoon een luxe ding dat heel erg duur is. Deze robots kosten bakken met geld maar zijn echt niet beter.”
Specialisten in de ziekenhuizen vallen de twee bestuurders bij. Zo zegt een radioloog van het ziekenhuis VieCuri in Venlo in de tv-uitzending weinig voordelen te zien van de huidige marktwerking. „Die leidt inderdaad tot verspilling en moet in elk geval een flink stuk worden teruggedraaid.”