Beurzen vrezen hulpverzoek Spanje
AMSTERDAM (ANP) – De Europese beurzen lieten maandag forse verliezen zien. Beleggers vrezen dat Spanje, de op drie na grootste economie van de eurozone, financieel gered moet worden.
„Er zit een hoop angst in de markt. De vrees dat Spanje moet aankloppen voor noodhulp zet de stemming onder druk. Ook lijken Duitsland en het IMF niet langer bereid te zijn om leningen aan Griekenland te verstrekken. In Amsterdam vallen de cijfers van Philips in goede aarde, terwijl de resultaten van BinckBank teleurstellen”, aldus handelaar Erik Nugteren van Hof Hoorneman Bankiers.
De AEX-index in Amsterdam noteerde aan het einde van de ochtend 1,3 procent lager op 315,46 punten. De MidKap-index zakte 2,9 procent tot 496,38 punten. De beurzen in Londen, Frankfurt en Parijs verloren tot 1,9 procent. De hoofdgraadmeter in Milaan daalde 4 procent en de beurs in Madrid duikelde 4,3 procent.
Berichten dat een tweede Spaanse regio om financiële steun van de centrale overheid in Madrid heeft gevraagd en dat meer regio’s zullen volgen, drukten de stemming op de beurzen. Door de toenemende zorgen over de financiële stabiliteit van Spanje steeg de rente op 10-jarige Spaanse staatsleningen naar een nieuw recordniveau van ruim 7,5 procent.
Vooral de financiële fondsen stonden onder druk door de vrees voor een escalatie van de schuldencrisis in de eurozone. In de AEX waren ING en Aegon met minnen van respectievelijk 9,9 en 7,6 procent de grootste dalers. In de MidKap zakte SNS Reaal ruim 8 procent. Het aandeel bereikte eerder op de ochtend op 0,90 euro de laagste koers ooit. De kredietbeoordelaars S&P en Fitch overwegen hun waarderingen voor de bank en verzekeraar te verlagen.
Philips wist de neerwaartse trend te ontspringen dankzij beter dan verwachte kwartaalresultaten. Het elektronicaconcern boekte in het tweede kwartaal meer omzet en winst dan analisten hadden verwacht. Philips profiteerde van kostenbesparingen en sterke groeicijfers bij vooral de medische tak. Beleggers beloonden het aandeel met een koerswinst van 6 procent. Philips was daarmee de sterkste stijger in de AEX.
In de MidKap ging Wereldhave 15,6 procent onderuit na het opstappen van topman Hans Pars. Het vastgoedfonds verwacht dit jaar minder dividend uit te keren door afwaarderingen van bezittingen in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk.
De euro zwakte verder af tot 1,2103 dollar. Dat is het laagste peil in ongeveer 2 jaar. Aan het eind van de Europese beurshandel op vrijdag stond de eenheidsmunt nog op 1,2175 dollar. De prijs van Amerikaanse olie zakte 3,4 procent tot 88,75 dollar per vat en Brentolie daalde ook ruim 3 procent tot 103,47 dollar per vat.