Meer spijbelaars naar Halt
DEN HAAG (ANP) – Jongeren krijgen steeds vaker een Halt-afdoening voor overtredingen, maar tegelijk een stuk minder voor misdrijven. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
Het aantal jongeren dat naar Bureau Halt gestuurd werd voor een overtreding, nam toe van 7630 in 2005 naar ruim 10.000 in 2011. Een stijging van liefst 31,5 procent. Vooral vanwege overtredingen van de leerplichtwet werden meer jongeren aangepakt, terwijl het aantal Halt-straffen voor vuurwerkovertredingen halveerde.
De aanpak van het schoolverzuim is pas sinds 2010 een ‘Halt-waardig’ feit, vandaar de stijging, meent een woordvoerster. „Vanaf 2010 werden overtreders van de leerplichtwet naar Halt gestuurd. Bovendien vindt het kabinet schoolverzuim heel belangrijk, dus dan zie je dat er meer aandacht voor komt.” In 2006 kreeg nog geen enkele jongere een Halt-straf voor spijbelen, in 2011 al 2500.
Het aantal afdoeningen voor misdrijven liep tussen 2005 en 2011 terug van 12.690 naar 7260, een daling van 43 procent in 6 jaar tijd. Zeker het aantal jongeren dat zich moest melden voor vernielingen en verstoringen van de openbare orde, liep sterk terug (4630 tegen 1740), net als het aantal melders voor vermogensmisdrijven (8070 tegen 5160). Onder die laatste categorie vallen vooral diefstallen.
Dat is ook het enige misdrijf waarvoor ongeveer evenveel meisjes als jongens zijn aangepakt, voor elk ander misdrijf geldt dat jongens oververtegenwoordigd zijn.
Voor de daling van het aantal delicten in totaal, is volgens een woordvoerder van Halt een aantal oorzaken aan te wijzen. „Je ziet in het hele juridische circuit dat het aantal delicten afneemt, al stabiliseert dat nu wel. Anderzijds komt ook naar voren dat jongeren vaker een zaak voor laten komen, waardoor de zaak niet bij Halt komt. Ook vermoeden we dat de politie een verwijzing soms te bureaucratisch en te veel werk vindt. Zo zie je bijvoorbeeld dat we tijdens een EK voetbal minder verwijzingen hebben. Agenten kun je maar op één plek inzetten.”
Tegelijk is de daling ook deels te danken aan het ingezette beleid. „We doen heel veel aan voorlichting en preventie”, zo verklaart de woordvoerster de daling. „We verzorgen jaarlijks 15.000 gastlessen op scholen, bijvoorbeeld.”