Bosbranden teisteren zuidelijke landen (fotoserie)
ROME/MADRID/LISSABON (ANP/DPA/EFE) – Zuid-Europa wordt geteisterd door bosbranden als gevolg van de zomerse hitte van soms 40 graden. Honderden toeristen en bewoners sloegen voor de vlammen op de vlucht.
Op Sardinië werden de vlammen van de bosbranden aangewakkerd door de sterke wind. Sommige stranden moesten worden gesloten. Ten zuiden van Olbia, aan de populaire noordoostkust van het eiland, sloegen de vlammen huizenhoog. Mensen sloegen rond San Teodoro gillend op de vlucht. Ongeveer 800 toeristen en inwoners moesten weg. Zo’n 700 à 800 hectare bos zijn vernietigd. In Ligurië, de regio waarvan Genua de hoofdstad is, raakte een brandweerman gewond bij de bestrijding van een natuurbrand.
In Spanje zijn dinsdag meer dan 300 mensen geëvacueerd als gevolg van bosbranden op de Canarische Eilanden in de Atlantische Oceaan voor de kust van Afrika. De bestrijding van de branden wordt belemmerd door de hoge temperaturen en de harde wind.
Op Tenerife is al 1800 hectare afgebrand en meer dan 90 mensen moesten hun onderkomens verlaten. De brandweer probeert te voorkomen dat de zondag uitgebroken brand het beboste waardevolle natuurgebied in het centrum van het eiland bereikt.
Op La Palma en La Gomera moesten meer dan 220 mensen hun huizen verlaten als gevolg van bosbranden. Op La Palma woedt sinds maandag een bosbrand. De brand op het westelijk deel van La Gomera was dinsdag na enkele uren al onder controle.
Net als Italië en Spanje wordt ook Portugal geteisterd door bosbranden. De situatie is vooral ernstig in het noorden en rond de gemeente Póvoa de Santa Iria bij de hoofdstad Lissabon in het midden van het land. De Portugese burgerbescherming (ANPC) meldde dinsdag dat een hittegolf met temperaturen boven de 40 graden Celsius de bluswerkzaamheden bemoeilijkt.
In totaal woeden er in Portugal meer dan 130 bosbranden, die door ruim 3500 brandweerlieden worden bestreden. In het noorden moest een belangrijke autoweg urenlang worden afgesloten vanwege de vuurzee en de rookontwikkeling. Slachtoffers zijn er voor zover bekend nog niet gevallen door de branden.
Ook in het zuiden van de voormalige Joegoslavische deelrepubliek Montenegro vluchtten toeristen voor de vlammen uit hun hotels. Enkele ambassades en residenties van diplomaten vlak bij de hoofdstad Podgorica moesten worden ontruimd.