Brussel ‘gebruikt’ Nederland tegen Roemenië
BRUSSEL (ANP) – Brussel was boos op Nederland, omdat Den Haag zich verzet tegen de toetreding van Roemenië tot de Europese landen zonder grenscontroles (Schengengebied). Maar in Roemenië dreigt op democratisch gebied het een en ander mis te gaan. Nu komt de Nederlandse blokkade mooi van pas.
De Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de Europese Unie, komt woensdagmiddag met een nieuw rapport over Roemenië. Het beschrijft de ontwikkelingen in de afgelopen 5 jaar in het voormalige Oostblokland. Brussel wil dat de overheid zich aan de regels van de rechtsstaat houdt en voldoende onderneemt tegen corruptie.
Die rapportage is een relatief nieuw instrument voor landen die lid zijn van de Europese Unie, maar op het moment van toetreding nog niet helemaal klaar waren. Het is voor het eerst toegepast op Roemenië en het buurland Bulgarije, die in 2007 lid werden van de EU.
Eigenlijk staat deze beoordeling helemaal los van de mogelijke toetreding van Roemenië en Bulgarije tot het Schengengebied. De Europese Commissie is namelijk al lang van mening dat beide landen klaar zijn om toegelaten te worden.
Den Haag ligt dwars en eist keer op keer „onomkeerbare en duurzame” vooruitgang bij de hervorming van de rechtsstaat en bestrijding van corruptie, in Roemenië én Bulgarije. Om daar zeker van te zijn verlangt de Nederlandse regering twee opeenvolgende positieve rapporten van de commissie. Het vorige rapport begin dit jaar werd uiteindelijk voorzichtig positief beoordeeld, waardoor het rapport woensdag van cruciaal belang is.
De afgelopen tijd heeft Brussel de druk op Den Haag opgevoerd om het licht op groen te zetten voor de twee landen. Totdat in Boekarest onlangs een politieke crisis escaleerde.
De centrumlinkse premier Victor Ponta begon een omstreden afzettingsprocedure tegen de centrumrechtse president Traian Basescu. De EU eist garanties dat Roemenië zich aan de Europese spelregels houdt. Lees: democratisch blijft.
Europees Commissaris Viviane Reding (Justitie) dreigde met drastische sancties, als Roemenië niet inbindt. Opvallend genoeg suggereerde ze ook dat de Roemeense toetreding tot het Schengengebied gevaar loopt. Daarmee benadrukte ze indirect de sleutelrol die Nederland speelt in de kwestie.
Maar uiteindelijk, stelt de commissie, heeft Roemenië zijn lot in eigen hand. Het moet bewijzen dat het een volwaardig lid van de unie kan zijn. In het rapport van woensdag vinden ook de nieuwste ontwikkelingen hun weerslag, stelde een woordvoerder van de commissie. „Er is geen tijd te verliezen.”