Een niet weg te poetsen vlek
Naam: Eembrugge (ligt op de grens van de gemeenten Baarn en Eemnes).
Aantal inwoners: 130.
Bestaat sinds: In 1300 krijgt Eembrugge stadsrechten. Daarvoor was er al het kerkdorp Ter Eem. Ter Eem ging over in Eembrugge, een verwijzing naar de brug over de Eem, waar de weg van Baarn naar Bunschoten overheen loopt.
Eerste indruk: Op een steenworp afstand van de snelweg heerst een weldadige stilte. Bijna uitsluitend vrijstaande huizen, sommige rietgekapt. Hier te wonen is nog zo verkeerd niet.
Bezienswaardigheid: Dat is Eembrugge zelf. Niet voor niets voert de Zuiderzeeroute door de plaats. Vroeger stond hier een kasteel, maar in het weiland zijn alleen de contouren nog zichtbaar. En dan alleen nog als het gras is gemaaid. De op afstand bediende brug over de Eem is er een van dertien in een dozijn. Hij heeft de oude houten brug vervangen, die mooier was, maar totaal ongeschikt voor gemotoriseerd verkeer.
Inwoner Frans Brandt moet eerst „even denken over een bezienswaardigheid.” „Tsja, die hebben we niet echt. Tot begin jaren vijftig hadden we een waterpomp. In de winter als het hard vroor en de pomp niet werkte, bracht de gemeente Baarn voor de mensen en het vee op stal hier water naartoe. Maar ja, die pomp is er dus niet meer.”
Buurman Rob Wieske wijst naar een brede sloot. „Dat is de oude gracht die in het verleden naar kasteel Groeneveld in Baarn leidde. De gracht is verderop dichtgegooid, maar vroeger stond Groeneveld in open verbinding met de Eem.”
Uniek aan het dorp: Het is een van de kleinste plaatsen die stadsrechten hebben, maar daar zijn er meer van. Frans Meerten komt uit Baarn en rijdt iedere dag op de fiets een rondje door Eembrugge: „Vroeger was Eembrugge een uithoek, maar nu wil iedereen hier graag wonen. Daardoor heb je nogal wat import gekregen.” „Ja, maar toch kent iedereen hier elkaar nog”, vult Brandt aan. „Dat vind ik wel uniek. Als er iets is staan we klaar voor elkaar. Met Pinksteren hadden we een gezamenlijke fietstocht met na afloop een barbecue. Alle inwoners doen dan mee.”
Zijn de inwoners trots op hun dorp?
Brandt volmondig: „Echt wel. Hier heb je nog vrijheid. Wat wil je nog meer als je aan de Eem woont met een weids uitzicht over de vallei. Dat is toch prachtig?”
Toekomstperspectief:
Brandt: „Eembrugge heeft al heel wat stormen doorstaan. In de middeleeuwen voerden de bisschoppen van Utrecht hier krijg tegen de graven van Holland. Dat hebben we allemaal overleefd. De laatste jaren ontdekken steeds meer mensen Eembrugge. Je woont hier landelijk en zit toch dicht bij steden als Amersfoort, Utrecht en Amsterdam. Dat geeft het dorp nieuwe impulsen.”
Dit is de negende aflevering in een serie over kleine plaatsen.