Buitenland

Noord-Korea: generaals verdwijnen, korte rokjes verschijnen

PYONGYANG – Niet alleen de wisseling van een hoge commandant van de Noord-Koreaanse strijdkrachten, maar ook de roklengte bij Noord-Koreaanse dames is voor analisten een indicator voor het ver­anderde karakter van het regime van Kim Jong Un.

Buitenlandredactie
16 July 2012 13:17Gewijzigd op 14 November 2020 22:11
Kim Jong-un. Foto EPA
Kim Jong-un. Foto EPA

De commandant van de Noord-Koreaanse strijdkrachten is gisteren van al zijn taken ontheven. De 69-jarige Ri Yong Ho wordt vervangen wegens ziekte, meldde het staatspersbureau KCNA. Aan de officiële reden wordt getwijfeld, omdat Ri helemaal niet ziek leek. Waarnemers zien in het besluit een poging van de nieuwe leider, Kim Jong Un, om zijn stempel te drukken en duidelijk te maken dat hij de baas is.

Ri trad op als mentor van Kim Jong Un sinds die in 2010 naar voren kwam als opvolger van Kim Jong Il. Hij was bij belangrijke gebeurtenissen vaak te zien, staande tussen de vader en de zoon. Hij was ook prominent aanwezig in de rouwperiode na het overlijden van Kim Jong Il en hij begeleidde de nieuwe leider op zijn eerste bezoeken aan militaire eenheden, als blijk van continuïteit en militaire steun.

Het ontslag van de hoogste militair is van grote betekenis in Noord-Korea, waar onder Kim Jong Il het leger de belangrijkste plaats in de samenleving kreeg toebedeeld. De jongere Kim heeft dit ”songun”-beleid gehandhaafd, maar ook jongere functionarissen met een meer economische achtergrond bevorderd. Hong Hyun Ik, een analist bij de Zuid-Koreaanse denktank Sejong, verwacht dat de komende tijd meer leden van de oude garde worden vervangen in Pyongyang.

Dat er een andere wind lijkt te waaien door Pyongyang, leiden sommige analisten ook af uit de roklengte bij Noord-Koreaanse dames. De laatste tijd zouden er meer minirokjes en hoge hakken in het straatbeeld verschijnen, wat een teken van toegenomen openheid tegenover het Westen zou zijn. Vanouds lopen vrouwen er in traditionele of in maoïstische werkkledij. Ook het feit dat recent een hip meidenbandje optrad voor Kim Jong Un en zijn generaals, zou te denken geven. Tijdens het concert dook zelfs de westerse stripfiguur Mickey Mouse op.

Noord-Korea-expert Koh Yu Hwan van de Dongguk­universiteit in Seoul sprak gisteren tegenover The New York Times van „glasnost” in Noord-Korea. Volgens hem zou de nieuwe generatie prominenten in Noord-Korea hervormingen in Chinese stijl voor ogen staan. Niet iedereen kan dit enthousiasme overigens meemaken. Een collega-wetenschapper, Lee Sung Yoon, zei in dezelfde krant dat elke hoop op echte veranderingen in Noord-Korea is gebaseerd op wensdromen. Het blijft speculeren.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer