Teeffelen lag eerst aan de Maas

Naam: Teeffelen (gemeente Oss).

13 July 2012 21:17Gewijzigd op 14 November 2020 22:09
Foto’s RD, Anton Dommerholt
Foto’s RD, Anton Dommerholt

Aantal inwoners: 150.

Bestaat sinds: Uit archeologische vondsten op diverse plaatsen in Teeffelen blijkt dat de eerste bewoning waarschijnlijk dateert van ongeveer 700 voor Christus. Rond het jaar 800 telde Teeffelen zo’n 400 inwoners.

Eerste indruk: Teeffelen oogt keurig verzorgd. De huizen zijn over het algemeen goed onderhouden. Wel zijn er enkele leegstaande en vervallen panden. Opvallend is ook het goed verzorgde openbaar groen. Er staan zowel nieuwe woningen als statige herenhuizen. Buiten de kern staan boerderijen. In de buurt van het dorp liggen twee drukke wegen. Maar in het dorp zelf is daar niets van te merken.

Bezienswaardigheid: De rooms-katholieke kerk met vierkante toren springt meteen in het oog. Al rond het jaar 1000 moet het dorp een kerk hebben gehad. De kerk werd verwoest bij de Sint-Elisabethsvloed in 1421. De kapel die overeind bleef, werd de nieuwe kerk. In 1657 werd het bedehuis verbouwd en groter gemaakt. Later werd deze kerk verder aangepast. In het midden van het dorp staat een kapelletje met een Mariabeeld. Buiten het dorp, op de Lithoijensedijk in de buurt van de Maas, staat een monument voor de strijd tegen het water. In het verleden lag Teeffelen dichter bij de rivier. Er waren meer dan eens overstromingen. In de jaren 30 van de vorige eeuw werd op diverse plaatsen in Nederland de loop van de Maas gewijzigd. Op die manier kwamen er minder bochten in de rivier en kon de scheepvaart er beter gebruik van maken. Meerdere dorpen kregen door de Maasverbeteringswerkzaamheden een andere ligging. Voor Teeffelen betekende het dat de afstand tot de Maas groter werd.

Uniek aan het dorp?

Ria van den Hurk, die aan een landweg net buiten de dorpskern woont, zegt dat Teeffelen een hechte gemeenschap vormt. „Mensen hebben hier veel voor elkaar over.” Als voorbeeld noemt ze de jeu de boulesclub. „Daar zitten 28 mensen op. Dat is veel voor zo’n klein dorp.” De rooms-katholieke kerk wordt volgens haar niet druk bezocht. Zelf komt ze er af en toe.

Zijn de inwoners trots op hun dorp?

„Zeker, ik wil hier niet weg. Ik woon hier nu 34,5 jaar.” Van den Hurk is geboren in Neerloon, ongeveer 15 kilometer van Teeffelen. „In Teeffelen is de gemeenschap closer met elkaar.” In het verleden hield het echtpaar Van den Hurk voornamelijk rundvee. Nu hebben ze een caravanstalling en wat kleinvee: kippen, geiten en vier ezels.

Toekomstperspectief?

„Teeffelen valt onder de gemeente Oss. Ik ben niet bang dat het dorp op termijn wordt opgeslokt”, aldus Van den Hurk. Oss mag volgens haar niet veel verder in de richting van Teeffelen bouwen. „Het blijft hier agrarisch.”

Dit is de achtste aflevering in een serie over kleine plaatsen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer