Nog steeds veel zout in levensmiddelen
Het gemiddelde zoutgehalte in levensmiddelen zoals vleeswaren, kaas, kant-en-klaarmaaltijden, sauzen en chips is de afgelopen 3 jaar bijna onveranderd.
Dat meldt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) donderdag. De dienst meet de zoutgehaltes om te kijken of het Nederlandse productaanbod minder zout wordt.
Het laatste onderzoek van de NVWA laat in de tweede helft van 2011 opnieuw geen verbetering zien. Soms zit in een levensmiddel uit een productgroep minder zout, maar hier staat vaak weer een ander product tegenover dat zouter is geworden. Dit is bijvoorbeeld het geval bij verschillende soorten chips. Ook zijn er nog steeds grote verschillen in zoutgehaltes in vergelijkbare producten van verschillende fabrikanten.
De levensmiddelenindustrie nam enkele jaren geleden het initiatief om het zoutgehalte in bewerkte levensmiddelen geleidelijk te verlagen. Minister Schippers (VWS) gaf in het voorjaar aan dat als er onvoldoende voortgang is, er stappen worden gezet voor de invoering van een wettelijke norm. Nu is er alleen een wettelijke norm voor de hoeveelheid zout in brood.
Risico
Een te hoge zoutinname vergroot het risico op een verhoogde bloeddruk en hart- en vaatziekten. In Nederland is de gemiddelde zoutinname van volwassenen ongeveer 9 gram per dag. Dit is 1,5 keer de hoeveelheid die de Gezondheidsraad als maximum adviseert (6 gram per dag).
Uit een recent onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) blijkt dat 79 procent van het zout al aanwezig is in gekochte voedingsmiddelen. Ongeveer eenvijfde deel van het geconsumeerde zout wordt toegevoegd tijdens de bereiding van gerechten en aan tafel.