Economie

Conflict met Jumbo om pensioenclaim

VEGHEL – Tussen het bestuur van het pensioenfonds van Super de Boer en Jumbo woedt een hevige strijd. Het supermarktconcern weigert op te draaien voor het dekkingstekort van het fonds, waartoe het formeel wel verplicht zou zijn. Dat stelde FNV-bestuurder Murat Sekercan tegenover deze krant.

Redactie economie
11 July 2012 13:06Gewijzigd op 14 November 2020 22:07
Foto ANP
Foto ANP

Jumbo nam in 2010 de winkels over van Super de Boer (SdB). Bij die transactie is met de vakbonden afgesproken dat Jumbo de pensioentoezeggingen van het SdB-personeel zou respecteren.

Net als veel pensioenfondsen heeft het fonds van SdB onvoldoende buffers vanwege de lage rente en de gestegen levensverwachting. Met een dekkingsgraad van 94 procent voldoet het fonds niet aan de minimumeis van 105 procent die De Nederlandsche Bank (DNB) stelt.

Op grond van de door Jumbo en het fonds (25.000 deelnemers en een belegd vermogen van 500 miljoen euro) ondertekende uitvoeringsovereenkomst is het supermarktconcern verplicht om geld bij te storten, stelt Sekercan. Het zou gaan om een bedrag van tientallen miljoenen euro’s.

Als Jumbo niet over de brug komt, hangt de pensioendeelnemers (gepensioneerden, oud-medewerkers van SdB en medewerkers die zijn overgegaan naar Jumbo) een korting op het pensioen of de pensioenrechten boven het hoofd van 7 procent.

Jumbo probeert echter onder haar verplichting tot bijstorting uit te komen, meent Sekercan. „Het bestuur van het pensioenfonds weigert commentaar. Dan weet ik wel hoe laat het is. Jumbo stuurt er duidelijk op aan dat de deelnemers die miljoenen moeten opbrengen. Anders lag er al lang een mooie overeenkomst op tafel.” Volgens Sekercan heeft Jumbo echter voldoende financiële middelen. „Het betaalde onlangs 900 miljoen euro voor de winkels van C1000, waarvan de helft alweer is terugverdiend door de verkoop van onderdelen aan Ahold en Coop. Het bedrijf moet nu ook zijn bijdrage leveren om het pensioenfonds van Super de Boer gezond te maken. Jumbo heeft in 2010 niet alleen de lusten van dat bedrijf overgenomen, maar ook de lasten. Je kunt als onderneming niet maar concurrenten blijven overnemen en vervolgens intern de zaken laten versloffen.” Sekercan wil zo snel mogelijk met Jumbo om tafel. „De tijd dringt. Anders zijn straks de medewerkers en gepensioneerden de dupe.”

Ook wil Sekercan van Jumbo weten hoe het concern de opgebouwde pensioenen van oud-SdB-werknemers die zijn overgegaan naar Jumbo gaat overhevelen naar het bedrijfstakpensioenfonds voor de supermarktsector, BPF Levensmiddelen. Sekercan: „Dat pensioenfonds heeft een betere dekkingsgraad en een veel betere pensioenregeling dan dat van Super de Boer. Ook hier zal dus geld bij moeten.”

Bestuurslid Baggerman van het pensioenfonds van SdB wilde vanmorgen niet reageren op de kwestie. Ook Jumbo onthield zich van commentaar.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer