Hanzestad Brugge

Al in de dertiende eeuw bestaat er Europese samenwerking; 200 steden –van Brugge tot Lübeck, en zelfs het Noorse Bergen– sluiten het Hanzeverbond. Het gaat de steden vooral om economische samen­werking. Nu proberen de Hanzesteden profijt te trekken uit het verleden door cultureel partnerschap. RD-fotograaf Henk Visscher volgde de Hanzeroute. De komende acht weken verschijnt er elke woensdag een Hanzestad in beeld.

Henk Visscher
11 July 2012 11:45Gewijzigd op 14 November 2020 22:06
Foto RD, Henk Visscher
Foto RD, Henk Visscher

Het Hanzekantoor in Brugge, de meest zuidelijke Hanzestad, zorgt voor een concentratie van internationale handels­delegaties. Met name de Italiaanse Florentijnen zijn goed vertegenwoordigd en leggen de contacten tussen Zuid- en Noord-Europa.

Handelsschepen uit zuiden en noorden ontmoeten elkaar in de haven van Brugge, links op de foto. Nu loopt de vaart er dood op het Jan van Eyckplein. Alleen de Poortersloge, ontmoetingsplaats van Brugse kooplieden, en het tolhuis verwijzen naar Brugge als economische grootmacht.

Want de dood van Maria van Bourgondië in 1482 wordt een keerpunt in de economische bloeiperiode in Brugge. Het vorstenhuis trekt zich uit de stad terug. Verzanding en verzilting van de haven zorgen voor het definitieve einde van Brugge als internationale handelsmetropool.

Antwerpen neemt het stokje over.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer