Binnenland

‘Hoogseizoen’ bij dierenasielen begint

RIJSWIJK (ANP) – De dierenasielen stromen opnieuw langzaam vol. Veel asielen schakelen gastgezinnen in voor extra opvang, maar desondanks hebben enkele organisaties al de noodklok geluid. Dat stelde de Dierenbescherming dinsdag. Zoals elke zomer zorgen weggelopen en achtergelaten dieren voor topdrukte.

10 July 2012 16:45Gewijzigd op 14 November 2020 22:05

Woordvoerder Jan Dobbe: „Exacte cijfers hebben we nog niet, maar de drukte gaat langer duren dan slechts de zomer. Pas in november hebben de meeste dieren een nieuwe plek”. Tot die tijd is het aanpoten om de extra aanwas op te vangen. „Enkele asielen hanteren een ‘vol is vol’-beleid, maar de meeste zoeken alternatieve huisvesting.”

Extra kooien plaatsen is niet zo’n populaire oplossing. „Je moet een kooi binnen plaatsen, wat vaak ten koste gaat van kantoor- of kantineruimte. Een gastgezin is beter, ook omdat een dier vast aan mensen went.” Gezinnen die mee zouden willen werken, kunnen contact opnemen met een asiel.

Een groot deel van de nieuwe dieren bestaat uit katten. Dat heeft twee redenen: „Een kat kun je achterlaten zonder dat het dier je achterna komt. Een hond is moeilijker te verdonkeremanen, die zou je moeten vastbinden. En omdat een baasje geen idee heeft van wat een kat buiten uitvoert, levert dat veel vaker een ongewenst nestje op”, aldus Dobbe.

Verwilderde volwassen katten die al lange tijd geen of zelfs nog nooit een woning van binnen hebben gezien, worden niet opgenomen. „Zulke dieren vangen we, castreren we en zetten we terug. Na castratie veroorzaken ze minder overlast en komen er geen zwerfkatten bij.” Dobbe schat dat er zeker 100.000 verwilderde katten in Nederland rondlopen.

De Dierenbescherming zet in op voorlichting om de ergste drukte te voorkomen. „We vragen eigenaren om hun kat te chippen, zodat we hem thuis kunnen brengen als hij wegloopt.” Slechts 1 op de 6 katten heeft al een chip. Ook wijzen we ze erop dat ze hun kat moeten laten steriliseren of castreren om ongewenste kittens te voorkomen. En sowieso willen we mensen al vóór aanschaf bewust maken van de consequenties van een huisdier, zodat het geen impulsaankoop is."

In de keuze om een dier af te staan, spelen geldproblemen vaak een rol. Dobbe: „Het wordt steeds belangrijker, al geeft het nog niet vaak de doorslag. We zien de economische crisis nog niet terug in onze statistieken, maar merken wel dat minder mensen geld hebben voor een huisdierverzekering. In Rotterdam is zelfs een speciale kliniek geopend voor dieren waarvan het baasje de dierenartsrekening anders niet zou kunnen betalen”.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer