ICC stelt besluit herstel slachtoffers uit
DEN HAAG (ANP) – De rechters in de Lubangazaak hebben de eerste beslissing over compensatie voor slachtoffers van oorlogsmisdaden voor onbepaalde tijd uitgesteld. Volgens de oorspronkelijke planning had het Internationaal Strafhof (ICC) die tegelijk moeten geven met de eerste strafmaat.
Het ICC is het eerste internationale hof dat een compensatieregeling voor slachtoffers kent. Bij VN-hoven als het Joegoslavië- en Rwanda-Tribunaal hebben slachtoffers slechts een rol als getuigen, wanneer verdachten worden berecht. Het ICC is het eerste internationale hof met een slachtofferfonds, het TFV.
De nadere uitwerking is echter nog onduidelijk. Over de kwestie welke rechtsbeginselen ten grondslag liggen aan herstelregelingen voor slachtoffers na strafzaken, is tijdens de ICC-oprichtingsconferentie in Rome in 1998 geen overeenstemming bereikt. Zo rijst de vraag wie in aanmerking komt voor herstelmaatregelen en wie niet.
De gelet op de veroordeling meest voor de hand liggende slachtoffers van Lubanga - de voormalige kindsoldaten - worden in de Democratische Republiek Congo vaak niet zozeer gezien als slachtoffers, maar als helden of als daders, naar gelang de etnische groep waar je het aan vraagt. „Het is daarom aan te raden om deze gemeenschappen te betrekken bij herstelmaatregelen voor voormalige kindsoldaten”, zegt Pieter de Baan, de directeur van het TFV.
Het TFV wordt gevoed uit vrijwillige bijdragen van de 121 bij het ICC aangesloten landen. Met dat geld is inmiddels, los van een concrete strafzaak, al het nodige gedaan, zoals hulp aan verminkte slachtoffers in Uganda. Het fonds heeft momenteel 3,5 miljoen euro op de bank.