Bleker: Nu snel besluit in procedure over MKZ
DEN HAAG – Staatssecretaris Bleker (Landbouw) verwacht binnen „ongeveer twee weken” een besluit te nemen in de langslepende procedure over MKZ in Kootwijkerbroek. Dat heeft de bewindsman donderdag gezegd in een Kamerdebat over dierziektes.
In een brief aan de Kamer had Bleker vlak voor het debat al laten weten dat een besluit eind vorige maand niet haalbaar was gebleken „vanwege de veelheid aan bezwaargronden en de noodzakelijke zorgvuldigheid.”
Voordat hij een besluit neemt, gaat Bleker eerst nog in gesprek met veehouder Gert-Jan Dokter, die in 2001 samen met andere Kootwijkerbroekse veehouders bezwaar maakte tegen het ruimingsbesluit van het ministerie van Landbouw. Als de bezwaar- en beroepsprocedure is afgehandeld, komt er desgewenst een onafhankelijk onderzoek naar de zaak.
VVD, CU en SGP riepen Bleker nogmaals op snel een besluit te nemen. „Er moet wel een keer een punt achter gezet worden”, aldus SGP’er Dijkgraaf. CU-Kamerlid Wiegman vroeg de bewindsman met klem te werken aan een goed contact met alle betrokkenen in Kootwijkerbroek.
Bestuurlid Lau Jansen van de Stichting MKZ Crisis Kootwijkerbroek liet donderdagavond weten „per saldo een positief gevoel” te hebben overgehouden aan het debat.
In hetzelfde Kamerdebat werden de aanbevelingen uit het onderzoek van de Nationale ombudsman over Q-koorts besproken. Een deel van de Kamer riep het kabinet in navolging van de ombudsman op excuses aan te bieden aan de slachtoffers van de Q-koortsepidemie.
Minister Schippers (Volksgezondheid) ziet daar echter geen reden toe. „De overheid heeft de patiënten dit niet aangedaan. De overheid heeft naar eer en geweten gehandeld. Het had beter gekund, maar daarmee is niet gezegd dat er minder slachtoffers zouden zijn geweest.”
Ze heeft de Q-koortspatiënten wel een handreiking gedaan door voor hen een stichting op te richten met een budget van 10 miljoen euro. Verder hoopt ze dat het kabinet bij volgende dierziektenuitbraken sneller reageert, adequater opereert en beter communiceert.
De PvdD was dermate ontevreden dat ze een motie van wantrouwen indiende tegen Schippers en Bleker. Die werd verworpen.