„Drank en depressie versterken elkaar”
AMSTERDAM – Een drankprobleem en een depressie houden elkaar in stand. Dat concludeert onderzoekster Lynn Boschloo van de Vrije Universiteit in Amsterdam op basis van een studie. Ze promoveert vrijdag aan de VU op de resultaten ervan.
De vraag die centraal stond tijdens het promotieonderzoek van Boschloo is: Raken mensen aan de drank vanwege een depressie of angststoornis? Of wordt iemand depressief of angstig omdat hij of zij een drankprobleem heeft?
„Een eenvoudig antwoord valt niet te geven”, stelt Boschloo. „Wel is duidelijk dat er een vicieuze cirkel bestaat waarbij alcoholafhankelijkheid en een depressie of een angststoornis elkaar veroorzaken en in stand houden.”
Alcoholafhankelijkheid komt drie keer vaker voor bij patiënten met een depressie of een angststoornis dan bij mensen zonder deze klachten.
Bovendien zijn depressieve en angstige gevoelens een belangrijke risicofactor voor terugval bij ex-alcoholverslaafden.
Ook blijkt alcoholafhankelijkheid een negatieve invloed te hebben op een depressie of een angststoornis.
Boschloo hoopt dat haar onderzoek het bewustzijn onder medici vergroot dat er een relatie bestaat tussen depressie en angststoornissen enerzijds en alcoholafhankelijkheid anderzijds.
Boschloo baseerde haar onderzoek op gegevens van de Nederlandse Studie naar Depressie en Angst (Nesda).
Deze studie, die nog steeds gaande is, onderzoekt de ontwikkeling en het verloop van depressies en angststoornissen bij bijna 3000 mensen. Zij is daarmee een van de grootste onderzoeken op dit terrein in Europa.
De deelnemers aan het onderzoek voeren om de twee jaar een uitgebreid gesprek over hun psychische en lichamelijke gezondheid.
Ook geven zij informatie over hun drinkgedrag.