Cultuur & boeken

Gerrit Komrij (68) overleden na kort ziekbed

AMSTERDAM (ANP) – Dichter, schrijver en vertaler Gerrit Komrij is donderdagavond op 68-jarige leeftijd overleden. Hij stierf na een kort ziekbed in het OLVG-ziekenhuis in Amsterdam. In de literaire wereld is bedroefd gereageerd op zijn dood.

6 July 2012 06:50Gewijzigd op 14 November 2020 22:00

„Hij was een inspirator voor generaties dichters, schrijvers en jonge hemelbestormers, en zal dat blijven”, aldus uitgeverij De Bezige Bij. De stichting CPNB is ontdaan door zijn onverwachte heengaan. „Als Dichter des Vaderlands heeft hij overduidelijk zijn sporen nagelaten.” Tijdens het afgelopen Boekenbal in maart stond Komrij nog op het podium.

„Komrij is een unieke figuur met een unieke plaats in de Nederlandstalige literatuur die ons ontvalt”, reageerde de Vlaamse schrijver en vriend Tom Lanoye.

Komrij, geboren op 30 maart 1944 in Winterswijk, werd bekend met een uitgebreide collectie gedichten, essays, romans en columns die hij schreef, maar vooral door zijn venijnige pen. Zijn hele leven lang uitte hij kritiek op het werk van mededichters en -schrijvers. Maar ook televisiemakers, architecten, de Scientology Kerk en het Koninklijk Huis fungeerden regelmatig als schietschijf.

Komrij debuteerde in 1968 met de poeziëbundel Maagdenburgse halve bollen en andere gedichten. Daarna bleef hij het dichterschap trouw. In totaal publiceerde hij zo’n 15 bundels. Zijn laatste bundel Boemerang had hij op zijn bureau klaargelegd om te voltooien en zal in het najaar verschijnen. Tot zijn bekendste romans behoren het autobiografische Verwoest Arcadië, Over de Bergen en Hercules.

Ondanks zijn voortdurende kritiek op Nederland, dat hij doorgaans Absurdistan noemde, werd hij in 2000 toch verkozen tot de eerste Dichter des Vaderlands. Komrij schreef onder meer over de ramp in Enschede en prins Claus. Verder schreef hij recensies en televisiekritieken. Voor de VPRO verzorgde hij een show over televisie in Nederland.

Als initiatiefnemer van de Turing Nationale Gedichtenwedstrijd wilde hij poëzie toegankelijk maken voor een groot publiek. Iedereen vanaf 16 jaar kon meedoen met deze gedichtenwedstrijd. Komrij won vele prijzen, waaronder de P.C. Hooftprijs in 1993 voor zijn beschouwend proza.

Komrij woonde tot 1984 in Amsterdam en verhuisde daarna naar Portugal, waar hij deels woonde. Het is nog niet bekend wanneer de uitvaart plaatsvindt.


Documentaire Gerrit Komrij op themakanaal

Op het digitale themakanaal Cultura24 is vrijdagavond de documentaire De gelukkige schizo te zien, naar aanleiding van het overlijden van Gerrit Komrij.

De gelukkige schizo schetst Komrij als een man die zich altijd een buitenstaander voelde. „Ik weet niet wat links of rechts is. Ik voel me niet vervreemd of verscheurd. Ik aanvaard de versplintering van de wereldbeelden als een godsgeschenk. Ik ben de eerste gelukkige schizo”, aldus de schrijver in de film.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer