Jongere na studie vaker zonder baan
MAASTRICHT – Steeds meer mbo’ers en jongeren met een universitaire opleiding vinden geen baan na hun afstuderen. In 2008 lag de werkloosheid onder mbo’ers op 3,2 procent en onder wo’ers op 4 procent. Dat is verdubbeld naar 7 procent (mbo) en 7,9 procent (wo) in 2011.
Bij mensen die een hbo-studie hebben gedaan, is de stijging net iets minder: van 4 procent in 2008 naar 6,6 procent in 2011.
Dat blijkt uit donderdag gepresenteerd onderzoek van de Universiteit Maastricht. De onderzoekers keken eind 2011 naar de arbeidssituatie van jongeren die in 2010 afstudeerden.
Het onderzoek laat zien dat recent afgestudeerden langer moeten zoeken voordat ze een baan vinden en dat ze minder vaak een vast contract krijgen. Ook werken sinds de economische crisis meer vrouwen in deeltijd; 63 procent van de afgestudeerde vrouwen werkt minder dan 33 uur. Bij mannen is dat slechts zo’n 20 procent.
Volgens Christoph Meng, onderzoeker bij de Universiteit Maastricht, is de economische crisis de oorzaak. „Met de aansluiting van het onderwijs op de arbeidsmarkt op zich is niets mis. Maar door de crisis zit een aantal investeringen, onder andere in de bouwsector, op slot. Jongeren zijn daar op dit moment de dupe van. In 2008, voor de financiële crisis, lag de jeugdwerkeloosheid tussen de 2 en de 4,5 procent. Als de crisis voorbij is, is het probleem opgelost en keren we weer terug naar dat percentage. Er is sprake van een tijdelijke dip.”
De Maastrichtse onderzoeker is niet bang voor een situatie zoals in Spanje, waar op dit moment een op de twee jongeren zonder werk zit. „Die kant gaat het in Nederland niet op.”
Jongeren die afstuderen in de studierichtingen economie, landbouw en gedrag & maatschappij komen volgens Meng het moeilijkst aan een baan. „Daarentegen vinden technisch geschoolde jongeren en afgestudeerden in de gezondheidssector meestal zonder problemen werk.”
In de jaren tachtig van de vorige eeuw was er ook een crisis met veel jeugdwerkeloosheid. Volgens Meng is de situatie nu daar niet mee te vergelijken. „Er was afgelopen jaren eerder een tekort aan goed opgeleide mensen; in de jaren tachtig niet.”