Kleine kern, uitgestrekte polder

Naam: Mastenbroek (gemeente Zwartewaterland).

4 July 2012 07:22Gewijzigd op 14 November 2020 21:57
Kerk van Mastenbroek. Foto RD, Anton Dommerholt
Kerk van Mastenbroek. Foto RD, Anton Dommerholt

Aantal inwoners: 172, van wie er zo’n 50 in de kern wonen. De polder Mastenbroek valt onder de gemeenten Zwartewaterland, Kampen en Zwolle. In totaal wonen er in de polder ongeveer 500 mensen.

Bestaat sinds: Bisschop Jan van Diest kwam in 1330 met een plan om het gebied in te polderen. Vanwege geldgebrek werd dit plan echter niet uitgevoerd. Onder zijn opvolger Jan van Arkel werd in 1352 uiteindelijk wel begonnen met het inpolderen van het gebied. In 1364 was Mastenbroek een zelfstandige parochie.

Eerste indruk: Enkele lange, rechte polderwegen waar veel auto’s te hard rijden. De wegen worden veel gebruikt door mensen die tussen IJsselmuiden, Hasselt, Genemuiden en Zwolle pendelen. In het midden van de polder ligt de kern van Mastenbroek.

Het kenmerkendst van het dorpje is de hervormde kerk. De kerk, gesticht tussen 1364 en 1369, is vanuit alle windrichtingen te zien. Verder telt het plaatsje een protestants-christelijke basisschool en twee bedrijven. Daarnaast zijn er vooral boerderijen.

Bezienswaardigheid: De dorpskerk wordt veel gebruikt voor onder andere trouwerijen. Hij brandde in 1531 en 1647 af en werd beide keren weer herbouwd. Volgens Bert Würsten, koster, conciërge van de school en beheerder van verenigingsgebouw Het Trefpunt, is er in de wintermaanden elke avond wat te doen. Een andere bezienswaardigheid is een monument vlak bij de kern, aan de Oude Wetering. Het herinnert aan een Lancasterbommenwerper die op 13 juni 1944 neerstortte. Bij deze crash kwamen alle inzittenden om het leven. Het toestel werd in 1989 geborgen. Op zo’n 3 kilometer afstand van de kern staat het stoomgemaal Mastenbroek. Het ligt vlak bij het plaatsje Kamperzeedijk-West. Van 1856 tot 1961 hield het gemaal de polder droog. Tussen 2003 en 2010 is het gerestaureerd. In een bezoekerscentrum kun je terecht voor exposities over onder andere het stoomgemaal.

Uniek aan het dorp?

Wursten: „Er wonen hier weinig burgers. Mastenbroek is voornamelijk agrarisch. En het ligt midden in het Nationaal Landschap IJsseldelta. Daarnaast is het uniek dat de polder Mastenbroek onder drie gemeenten valt. Het is een bedrijvig dorp.”

Zijn de bewoners trots op hun dorp?

„Ik woon hier nu 10,5 jaar. Eerst woonde ik in Hasselt, dat hier vlakbij ligt. Ik ben destijds als leek binnengekomen. In de loop van de jaren ben ik trots geworden op Mastenbroek.”

Toekomstperspectief:

„Omdat de polder deel uit maakt van het Nationaal Landschap IJsseldelta worden er door de aangrenzende gemeenten in de polder geen woningen meer gebouwd. Het blijft dus zoals het is. Wel krijgt de dorpskern een facelift.”

Dit is de vijfde aflevering in een serie over kleine plaatsen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer