Economie

Slagveld in bestuurskamer Barclays

LONDEN (ANP/RTR) – Het rentefraudeschandaal bij de Britse bank Barclays heeft dinsdag nog een hooggeplaatst slachtoffer geëist. Operationeel directeur Jerry del Missier legde zijn functie neer, nadat eerder op de dag topman Bob Diamond al was afgetreden vanwege de misstanden bij de bank.

3 July 2012 19:12Gewijzigd op 14 November 2020 21:57

Del Missier was jarenlang de rechterhand van Diamond en hielp hem onder meer met de opbouw van zakenbank Barclays Capital. Een maand geleden werd hij benoemd tot operationeel directeur van Barclays.

De Britse bank ligt zwaar onder vuur door een internationaal onderzoek naar fraude bij de bepaling van het rentetarief Libor. Die rente is een maatstaf voor de vaststelling van een groot aantal andere rentetarieven in de financiële wereld. Het tarief wordt bepaald door een rondgang langs diverse banken, die onafhankelijk van elkaar een inschatting moeten geven van het juiste renteniveau.

Vorige week kreeg Barclays een boete opgelegd van 453 miljoen dollar omdat handelaren van de bank hebben geprobeerd de vaststelling van het Libortarief te manipuleren. Onderzoeken naar de rol van andere grote banken lopen nog.

Het Libortarief wordt samengesteld door een panel van 18 banken, waaronder Rabobank. Volgens de BBC wordt onder meer het gedrag van handelaren van Royal Bank of Scotland momenteel nog onderzocht. Die bank zou eind vorig jaar al vier handelaren hebben ontslagen vanwege hun rol bij de manipulatie van het rentetarief.

Barclays wees dinsdag ook met een beschuldigende vinger naar de Britse centrale bank. Die wees er in een telefoongesprek met Diamond in oktober 2008 op dat de rentestanden die Barclays in die dagen opgaf veel hoger waren dan die van concurrenten. Volgens Barclays zag Del Missier, op dat moment verantwoordelijk voor de Libortarieven, dat als een instructie om lagere tarieven op te geven. „Die richtlijn gaf hij door aan de handelaren”, aldus de bank.

Barclays gaf dinsdag aan dat handelaren die frauduleus hebben gehandeld sancties tegemoet kunnen zien. Een groot aantal van de betrokkenen zou inmiddels echter niet meer bij Barclays werken. Van betrokken bankiers die nog wel bij Barclays werken, zijn alvast bonussen ingetrokken, aldus de bank.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer