Droogte goed voor graanboer
Niet alle boeren in Nederland hadden de afgelopen weken te klagen over het weer. De graanoogst kan een record opleveren dankzij de extreem droge en warme periode. Het CBS verwacht dat de oogst 1,7 miljard kilo zal bedragen, 6 procent meer dan in het vorige recordjaar 1996.
Het CBS denkt dat de boeren dit jaar 17 procent meer graan zullen oogsten in vergelijking met 2002. De recordoogst is volgens het CBS te danken aan een hoge opbrengst per hectare. De totale oppervlakte graan is ongeveer gelijk gebleven.
Landbouworganisatie LTO Nederland zegt dat het goede weer in de vroege zomermaanden de reden is voor de recordoogst. Door het extreem droge en warme weer in de maanden daarna is bovendien de kwaliteit en de opbrengt van het graan hoog, aldus de landbouworganisatie. Ook konden boeren eerder met de oogst beginnen.
Het record is opmerkelijk omdat de oogst van graan in de hele Europese Unie tegenvalt door de droogte. Daarom mag Europees graan voorlopig niet naar landen buiten de Unie worden geëxporteerd.
De graanboeren waren donderdag niet de enigen die goed nieuws te horen kregen. De agrariërs in een groot deel van de Gelderse en Utrechtse Vallei mogen vanaf maandag weer water uit sloten en beken halen om hun land te besproeien. In het zeer droge zandgrondgebied gold sinds 8 augustus een onttrekkingsverbod door de zeer lage stand van de rivieren.
Het waterschap Vallei en Eem, dat uitsluitend water naar het gewoonlijk al zeer droge gebied kan aanvoeren vanuit de Nederrijn, was begin augustus het eerste in Nederland dat agrariërs verbood water uit de watergangen te gebruiken. Volgens het waterschap heeft Rijkswaterstaat donderdag laten weten dat hij verwacht dat de lage waterstand van de Rijn niet verder afneemt, aangezien er zowel in Nederland als in Duitsland en Zwitserland regen wordt verwacht. Voor het Valleigebied betekent dat dat er via de Grebbesluis bij Rhenen waterinlaat vanuit de Nederrijn mogelijk blijft.
Het water uit de Nederrijn houdt de stroming in onder andere het Valleikanaal en de Heiligenbergerbeek op gang, zodat ook het water in de stadsgrachten in Amersfoort niet stil komt te staan. Het schap kan nog geen vers water inlaten in de beken ten oosten van het kanaal. Daar zakt het water naar verwachting nu nog verder, zodat beregenen uit het oppervlaktewater onmogelijk blijft, aldus een woordvoerder van het schap. De dertien agrarische bedrijven in dat gebied moeten in elk geval nog tot 14 september wachten voor zij hun beregeningsvergunning weer mogen gebruiken.
Het einde van de droge en warme periode heeft minder prettige gevolgen voor de weggebruikers. De combinatie van regen en vettigheid op de wegen zorgde donderdag volgens het Korps Landelijke Politiediensten voor tientallen ongevallen op de snelwegen. Voorzover bekend raakte niemand ernstig gewond.