Gezondheid

Medische app niet altijd betrouwbaar

Voor smartphones en tablets zijn er inmiddels honderden medische apps beschikbaar. Hoe nuttig zijn ze voor patiënten die het beloop van hun ziekte in de gaten willen houden? En kunnen artsen ze in hun praktijk gebruiken of lopen ze dan het risico om, bij een verkeerde uitslag van het programma, voor de tuchtrechter te moeten verschijnen? Deze vragen kwamen afgelopen week aan bod tijdens een congres van Artsennet, onderdeel van de artsenorganisatie KNMG. Ook vielen twee apps in de prijzen. Ze kregen de Health app award 2012, die Artsennet voor het eerst uitreikte.

Anca Boon
2 July 2012 10:13Gewijzigd op 14 November 2020 21:55
Foto RD
Foto RD

Arts blijft aansprakelijk

Sjaak Nouwt, e-jurist KNMG en een van de sprekers op het congres Apps4Health, kreeg in de praktijk al mee welke dilemma’s medische apps met zich mee kunnen brengen. Zo benaderde een arts hem een tijdje geleden met de vraag of hij de ECG-app kon vertrouwen die een patiënt met pijn op zijn borst op zijn telefoon had geïnstalleerd. „Beoordeel de situatie zelf”, was het antwoord van Nouwt.

Er komen steeds meer applicaties op de markt die de rol spelen van een medisch hulpmiddel. „Dat wil zeggen dat ze worden gebruikt voor het stellen van een diagnose of ter behandeling van een ziekte.”

„In zo’n geval moet de app een CE-markering hebben, ten teken dat hij is goedgekeurd als medisch hulpmiddel in de Europese Unie”, stelt Nouwt. „Is dat niet het geval, dan is het programma juridisch gezien illegaal”, benadrukt zijn collega, Erik Vollebregt.

Het probleem is echter dat nog maar weinig medische apps zo’n CE-markering hebben. De Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) keurde inmiddels vijf toepassingen goed.

Is een officieel stempel afwezig, dan gaan veel artsen af op adviezen en recensies van collega’s op de website van Artsennet, of de Amerikaanse tegenhanger imedicalapps.com. Nouwt waarschuwt dat het niet zeker is of dit ook echt aansprakelijkheid voorkomt. Wel zou een arts naar de recensies kunnen verwijzen als hij zich voor een tuchtrechter moet verantwoorden.

>>klik hier voor recensies van medische apps.


Eenvoudige digitale plaslijst

De app iP Plaslijst is een alternatief voor de papieren plaslijst die patiënten met urineverlies of plasproblemen moeten invullen voor de uroloog. Via de app kunnen ze eenvoudig bijhouden hoeveel ze drinken, hoeveel en hoe vaak ze plassen en of ze last hebben van urineverlies. Ook pijn bij het plassen is te registreren.

„Met infographics wordt vervolgens weergegeven of iemand te veel of te weinig plast of te veel of te weinig drinkt”, zegt Piet Nelis van Synappz die de app ontwikkelde.

Een rapport kan vervolgens vanuit de app naar de huisarts of de uroloog worden gemaild. „Praktisch en gebruiksvriendelijk zijn de symbolen waarmee je kunt kiezen hoeveel je gedronken hebt. Omdat de app de accuraatheid bevordert, krijgt de arts een beter beeld van de vochthuishouding van zijn patiënt”, aldus de jury van Artsennet bij de uitreiking van de Health app award.

De app is gratis te downloaden en te testen. Wil een gebruiker een 24 uurscyclus vastleggen dan moet hij daarvoor echter betalen. Dat laatste ziet de jury als een minpunt. „Zeker omdat patiënten voor de uroloog drie cycli lang een plaslijst moeten bijhouden.”

Het programma is beschikbaar voor iPhone en iPod touch.


Melanoom vroeg ontdekken

De app Huidmonitor is bedoeld om de eerste symptomen van huidkanker te herkennen. „Als een melanoom op tijd wordt ontdekt, is deze heel goed te behandelen”, zegt dermatoloog Marcel Bekkenk, die de app samen met de Stichting Melanoom ontwikkelde.

Na het opstarten van de app kan iemand met de camera van de telefoon een foto maken van de huid en een vreemde moedervlek vergelijken met zeventig voorbeeldfoto’s van onschuldige vlekken en van verschillende vormen en stadia van huidkanker.

Verder is het mogelijk om van meerdere vlekken foto’s op te slaan en zo te zien of deze in de loop der tijd veranderen. „We hebben inmiddels de eerste meldingen gekregen van mensen die dankzij de app op tijd bij de arts kwamen met een vroege vorm van melanoom”, aldus Bekkenk.

Maar ook artsen zijn blij met de app, zo blijkt uit beoordelingen op de website van Artsennet. Huisartsen gebruiken hem bijvoorbeeld om te beoordelen of het zinvol is om een patiënt door te verwijzen naar de dermatoloog voor nader onderzoek.

De app is gratis en beschikbaar voor iPhone en Android.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer