Politiek

Liveblog: Partijcongressen CDA, GroenLinks, PvdA, SP en ChristenUnie

Vijf politieke partijen stellen zaterdag hun verkiezingsprogramma’s en kandidatenlijsten vast. PvdA en GroenLinks vergaderen op afzonderlijke locaties in Utrecht, het CDA congresseert in Maarssen, de SP komt bijeen in Den Bosch en de ChristenUnie in Amerfoort. Via dit liveblog leggen de redacteuren Henk de Boer, Kees de Groot, Jakko Gunst, Lukas Kramer en Gerard Vroegindeweij de belangrijkste besluiten vast.

Redactie digitale media
30 June 2012 08:30Gewijzigd op 14 November 2020 21:54
CU-lijsttrekker Arie Slob. Foto ANP
CU-lijsttrekker Arie Slob. Foto ANP

18.38 uur: Sluiten liveblog – De congressen zijn afgelopen. De redactie van RD.nl sluit het liveblog nu. Bekijk ook de fotoserie met foto’s van de partijcongressen.

17.44 uur: Speech Roemer – „Premier Rutte loopt aan de leiband van de financiële markten. Op de laatste Europese top heeft Rutte ‘de Nederlandse pincode’ uit handen gegeven, zodat Nederland nog meer geld kwijt is aan Europese noodfondsen en garantiestellingen.” Dat zei SP-leider Emile Roemer op het partijcongres. Lees het artikel van RD-verslaggever Jakko Gunst over de speech.

17.37 uur: Kernenergie – Het SP-congres heeft het partijbeleid rond kernenergie aangescherpt. De leden van de partij namen in het verkiezingsprogramma op dat er geen vergunningen zullen worden verleend voor nieuwe kolen- of kerncentrales. Ook werd besloten kernafval niet meer ondergronds op te slaan. Tevens mag het niet worden hergebruikt of bewerkt. Een voorstel om de kerncentrale in Borssele snel te sluiten, haalde het niet. Wat de SP betreft gaat de centrale pas dicht als dat contractueel mogelijk is. Om binnen vier jaar Borssele te sluiten is een miljard euro nodig. Die geeft de partij liever aan andere doelen uit.

17.24 uur: Kandidaten GroenLinks – Bram van Ojik staat definitief op plaats 2 op de kandidatenlijst van GroenLinks. Hij wordt gevolgd door Liesbeth van Tongeren (3), Jesse Klaver (4) en Linda Voortman (5). Plek 6 wordt ingenomen door Rik Grashof, die eerst op 7 stond. Arjan El Fassed stijgt van plek 9 naar 7. Niels van den Berge is nummer 8 op de lijst van GroenLinks.

17.05 uur: G500 – Twee dagen van verkiezingscongressen hebben de jongeren van G500 duidelijk gemaakt hoe groot de verschillen tussen partijen kunnen zijn. Volgens Sywert van Lienden, het gezicht van de beweging, heeft G500 bij het CDA successen geboekt en invloed kunnen uitoefenen op het verkiezingsprogramma. Maar bij de PvdA lukte dat tot grote teleurstelling vrijwel niet. „Het congres van de PvdA toonde aan waarom wij nodig zijn”, aldus Van Lienden zaterdag. Volgens hem hebben de afgevaardigden van partijafdelingen het voor het zeggen bij de PvdA en worden vernieuwende ideeën allemaal weggestemd. Met een open brief aan partijvoorzitter Hans Spekman wil G500 de PvdA alsnog bewegen tot een grotere interne democratie te komen.

16.52 uur: Speech Sap – De toespraak van GroenLinks-lijsttrekker Jolande Sap is hier terug te bekijken.

16.50 uur: Einde CU-congres – Partijvoorzitter Janneke Louisa sluit met dankgebed het congres van de ChristenUnie af.

16.40 uur: Speech Samsom (2) – „Het echte verhaal is dat we van het geleende geld minder zullen terugzien dan we hoopten, en dat we meer zeggenschap zullen delen met anderen dan we misschien comfortabel vinden.”

16.38 uur: Speech Samsom – Mark Rutte (VVD) is een van de politici die „met vuur spelen” als ze Europese afspraken terug in eigen land „voor eigen electorale consumptie bijbuigen”. Dat zei PvdA-leider Diederik Samsom op het PvdA-congres. Hij richtte zich in zijn speech tot Rutte, SP-leider Emile Roemer en PVV-leider Geert Wilders. „Het wordt tijd dat politici het eerlijke verhaal gaan vertellen over Europa. Houd dus op met bezweren dat we ons geld allemaal terugkrijgen, Mark. Vertel geen sprookjes over de geldpers van de Europese Centrale Bank die alle problemen oplost, Emile. En verkoop geen illusies over de Europese welvaart, Geert.”

16.37 uur: Slot CDA-congres – Alle kandidaat-Kamerleden komen het podium op. Zij krijgen een staande ovatie.

16.34 uur: Teamgeest CDA – Volgens CDA-lijsttrekker Buma is de teamgeest binnen de partij weer terug. Dat biedt volgens hem kansen voor de komende verkiezingscampagne.

16.32 uur: Speech Slob (4) – „Collega Roemer zit ook met het nodige zelfvertrouwen en met een peper en zout-stelletje op de bok van zijn SP-trein. En dat gun ik hem. De wagons achter zijn locomotief zitten wel behoorlijk vol met nog meer overheid. En voor de problemen in Europa heeft hij ook maar één remedie: de drukpersen van de ECB. Misschien moet Roemer nog maar eens goed kijken of zijn trein wel vooruit rijdt in plaats van achteruit. We helpen hem daar graag bij. Want misschien weet u het nog niet, maar we hebben recent de SP en hun partijbureau als nieuwe buren mogen begroeten in Amersfoort. En u weet het: beter een goede buur… Ha, daar zie ik de trein van collega Pechtold. En nu vooruit, hoor ik hem roepen. Hij zoekt nog wat onwennig naar een eigen spoor. En waarheen gaat de weg? Financieel-economisch kunnen we hem goed volgen. Maar zie ik het nu goed: heeft de op volledige zelfbeschikking van het individu gerichte D66 alle wagons van elkaar losgekoppeld? Dan rijdt de locomotief misschien nog wel even. Maar al die wagons komen op grote afstand van elkaar uiteindelijk tot stilstand. Hoe het ook zei, ik blijf het mooi vinden dat D66 tijdens de onderhandelingen over het Lenteakkoord op verzoek van de ChristenUnie heeft ingestemd met extra investeringen in de palliatieve zorg in Nederland. Uit vrije wil!”

16.29 uur: Speech Slob (3) – „De verkiezingstrein naar 12 september dendert in volle vaart vooruit. Bij sommige partijen vraag ik me wel eens af waar de routeplanner op afgestemd staat. Zo zie ik Mark Rutte met een blazer aan op de bok van de VVD-trein zitten. Je krijgt de indruk dat zijn routeplanner pas ‘bestemming bereikt’ zegt als het torentje weer zicht gekomen is. Alles wordt daar – zo lijkt het - aan ondergeschikt gemaakt. Als het nodig is wordt er door de VVD straks zelfs 3 miljard euro bezuinigd op de allerarmsten van de wereld. Beste Mark, besef dat juist in de zorg voor wat kwetsbaar is, een samenleving laat zien waar men staat. Pas op dat je met dit soort populistische voorstellen na 12/09 alleen de PVV nog maar bij je in de buurt vindt.”

16.26 uur: Speech Slob (2) – „Juist ook omdat wij vooruitkijken en besef hebben van verantwoordelijkheden, zorgen wij goed voor Gods Schepping. Dragen we de naam rentmeester ook in de politiek met ere. Wij nemen ook verantwoordelijkheden voor mensen die niet in ons land wonen. Waar nodig zoeken we hen ook op, zoals recent onze geloofsgenoten in Pakistan.”

16.24 uur: Speech CU-lijsttrekker Slob – „Wij zoeken als ChristenUnie naar Gods plan in deze beschadigde wereld. Een wereld, een samenleving, waarin voor iedereen plaats is. Van het ongeboren kind tot de oma die op haar kleinkinderen past. Van de parttime werkende juf, de bouwvakker op de steiger, de zzp-er, de wajonger, de stoere visserman en de CEO van de multinational. God sluit niemand uit. Wij volgen hem daarin na. Iedereen hoort erbij. Wij hebben compassie voor mensen. Wij bouwen aan een samenleving waarin iedereen een plek en een taak heeft. Dat is een boodschap van hoop in onzekere tijden.”

16.20 uur: Program CU aangenomen - Na urenlang stemmen over 218 amendementen heeft het CU-congres unaniem het gewijzigde verkiezingsprogramma aangenomen.

16.19 uur: Amerikaans – De campagne van de PvdA start met Amerikaanse taferelen, twittert NOS-verslaggever Ron Fresen. Er worden borden met „Diederik” doorgegeven.

16.15 uur: Speech Buma (2) – CDA-lijsttrekker Van Haersma Buma wil dat werkgevers, werknemers en de politiek de handen ineenslaan om de crisis te bestrijden, net als in het begin van de jaren ‘80 van de vorige eeuw.

16.12 uur: Speech Buma – „De opgave waar het CDA voor staat is groter dan ooit”, aldus de CDA-lijsttrekker. Buma wees op de politieke peilingen, waarin het CDA slecht scoort, en sprak over een kater na de val van het kabinet, dat samenwerkte met de PVV. „Het is een moeilijke tijd om als politiek leider aan te treden. Zeker als je in tijden van crisis het hele verhaal wilt vertellen. Maar wat hebben we veel om voor te knokken.”

15.58 uur: Speech Spekman – PvdA-partijvoorzitter Hans Spekman zet zich af tegen VVD, CDA, PVV, maar ook tegen de SP. De regeringspartijen en hun voormalige gedoogpartner verweet hij dat ze maatregelen hadden genomen die er puur op gericht waren om Nederlanders van allochtone afkomst te pesten. „Dat waren diep foute keuzes die tegen discriminatie aanzaten.” De eurocrisis kan volgens Spekman alleen via internationale afspraken worden opgelost en niet „zoals de SP denkt door de geldpers aan te zetten. Dat is natuurlijk onzin”. VVD-leider en premier Mark Rutte kreeg van Spekman ook persoonlijk kritiek. Voor hij aantrad stond Nederland er op allerlei gebied goed voor. „In 2 jaar tijd heeft hij het voor elkaar gekregen dat we bungelen in de middenmoot. Dankjewel, Mark!”

15.38 uur: Stemrecht – Het PvdA-congres is tegen het verlagen van de stemgerechtigde leeftijd naar 16 jaar. „18 is een logischer leeftijd: dan word je gezien als volwassen, mag je trouwen zonder toestemming en een bankrekening openen”, aldus de PvdA’ers die de leeftijd op 18 willen houden. Het partijbestuur had gehoopt om met een lagere stemgerechtigde leeftijd jongeren juist op een jongere leeftijd bij de politiek te betrekken.

15.34 uur: Minister De Jager – Minister Jan Kees de Jager (Financiën, CDA) krijgt van het congres een staande ovatie voor zijn daadkracht bij de totstandkoming van het lenteakkoord.

15.32 uur: Speech Sap (2) – Jolande Sap (GroenLinks) mist passie, moed en visie bij andere partijleiders - ook bij andere linkse partijen - om de huidige crisis aan te pakken. „De passie om onze grote uitdagingen aan te pakken, de moed om tegen de stroom in te roeien en de visie om op zoek te gaan naar nieuwe zekerheden. Zulk leiderschap mis ik bij veel andere partijen.”

15.23 uur: Speech Sap – Jolande Sap (lijsttrekker GroenLinks): „Als het aan mij ligt, stuurt Nederland Mark Rutte op 12 september naar huis. Ontslag op staande voet en zonder een bonus.”

15.21 uur: Slogan CDA – Verkiezingsslogan van het CDA: Samen kunnen we meer.

15.16 uur: Ontwikkelingssamenwerking – Het PvdA-congres vindt dat het percentage voor ontwikkelingssamenwerking omhoog moet naar 0,8 procent van het bruto binnenlands product, zodra er in Nederland weer sprake is van begrotingsevenwicht. Het congres gaat daarmee verder dan het conceptverkiezingsprogramma. Daarin staat dat Nederland niet verder bezuinigt op ontwikkelingssamenwerking en zich houdt aan de internationale afspraak van 0,7 procent.

15.12 uur: Wilders – CDA-voorzitter Peetoom vindt dat PVV-leider Wilders door het opblazen van het Catshuisoverleg in april zijn eigen kiezers en Nederland in de steek heeft gelaten.

15.09 uur: Zilveren speld – Oud-CDA-Kamerlid en oud-senator Hannie van Leeuwen kreeg van CDA-partijvoorzitter Ruth Peetoom de zilveren speld van verdiensten.

15.08 uur: Fotoserie – Bekijk ook deze fotoserie van de partijcongressen. Komende uren worden er regelmatig foto’s toegevoegd.

15.01 uur: Afscheid – Er wordt op het GroenLinks-congres afscheid genomen van Bruno Braakhuis, Mariko Peters en Ineke van Gent.

14.40 uur: Vuurwerk – Het afsteken van vuurwerk tijdens Oud en Nieuw moet aan banden worden gelegd, vindt GroenLinks. Volgens het amendement mag met de jaarwisseling vuurwerk alleen nog maar worden afgestoken bij professionele vuurwerkshows. Hiermee moeten „honderden slachtoffers en miljoenen euro’s aan schade” voorkomen worden.

14.38 uur: PvdA wil weer 120 rijden – De maximumsnelheid op de Nederlandse autowegen moet terug naar 120 kilometer per uur, vindt een meerderheid op het PvdA-congres. Het kabinet-Rutte verhoogde de snelheid naar 130.

14.25 uur: CDA-kandidaten Brabant – Op aandringen van de leden zijn twee Brabantse kandidaten hoger op de CDA-kandidatenlijst geplaatst. Madeleine van Toorenburg ging van 14 naar 12, wethouder Erik Ronnes uit Boxmeer van 24 naar 14. Reden voor de verhoging is het afhaken van Elly Blanksma. Zij stond op plek 4 op de lijst, maar viel weg toen bleek dat ze burgemeester van Helmond wordt.

14.19 uur: SP tegen meer koopzondagen – De SP-leden willen dat het aantal koopzondagen beperkt blijft tot 12 per jaar. Door de overvloed aan koopzondagen komen kleine ondernemers en winkeliers in de knel. Het is daarom belangrijk dat er een gezamenlijke dag is waarop de meeste winkels gesloten zijn, vindt de SP. Er is een uitzondering gemaakt voor toeristische gebieden, maar ook dan moet met de sociale gevolgen voor kleine ondernemers rekening worden gehouden, stelt de partij.

14.15 uur: Alcoholleeftijd – De kans is groot dat de leeftijdsgrens voor de verkoop van alcohol omhoog gaat van 16 naar 18 jaar. De congressen van PvdA, SP en GroenLinks spraken zaterdag de wens van een leeftijdsverhoging uit. Ook de SGP, ChristenUnie en CDA zijn voor verhoging.

14.09 uur: PvdA: leeftijdsgrens alcohol naar 18 – Zwakalcoholische dranken zoals bier en wijn moet alleen nog verkrijgbaar zijn voor jongeren vanaf 18 jaar. Het PvdA-congres voegde dat toe aan het verkiezingsprogramma. De promogammacommissie was tegen deze toevoeging. Zij vindt dat ouders verantwoordelijk zijn. De oplossing moet niet beginnen met een overheid die ingrijpt.

14.01 uur: Niet steeds nieuwe verkiezingen - Het CU-congres spreekt in overgrote meerderheid uit dat na een kabinetscrisis bij voorkeur wordt gezocht naar mogelijkheden om binnen de bestaande verhoudingen in de Tweede Kamer een nieuw kabinet te formeren. De mogelijkheid tot ontbinding van de Tweede Kamer en uitschrijven van vervroegde verkiezingen vervalt hiermee niet, maar wordt wel minder vanzelfsprekend.

13.50 uur: Kerkklokken in CU-program – Via aangenomen amendementen komt er in het CU-program te staan: 1) “Ruimte voor religie in het publieke domein betekent ook dat gebedshuizen te allen tijde het recht hebben om, bijvoorbeeld middels het luiden van klokken, gelovigen naar de eredienst te roepen”, en 2) “De scheiding tussen kerk en staat betekent ook dat de overheid zich niet dient te bemoeien met kerkelijke aangelegenheden.”

13.32 uur: Toch plaats voor Pieter Omtzigt – Zittend CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt krijgt toch een plaats op de CDA-kandidatenlijst. Hij staat op nummer 40. De partijleiding wilde hem helemaal niet op de lijst zetten, maar de CDA-leden dachten daar anders over.

13.15 uur: GroenLinks: verkoop alcohol naar 18 jaar – De leeftijdsgrens voor de verkoop van alcoholische dranken moet worden opgetrokken naar van 16 naar 18 jaar. Een amendement met die strekking is zaterdag op het congres van GroenLinks aangenomen. Het bezit van alcoholhoudende drank onder de 18 wordt strafbaar gesteld. De programmacommissie was tegen omdat de leefttijdsgrens van 16 jaar al moeilijk te handhaven is. Zij zag liever dat er meer in het werk zou worden gesteld om de handhaving daarvan te verbeteren.

13.05 uur: CDA over AOW-leeftijd – Het CDA-congres wil dat de AOW-leeftijd sneller stijgt. In 2015 moet deze naar 66 jaar en in 2020 naar 67. In de wet ligt nu vast dat met ingang van 2013 de AOW-leeftijd met een maand per jaar omhooggaat. De partijleiding ontraadde dit voorstel.

13.00 uur: CU live – Het CU-congres is vanaf 13.15 uur ook weer live te volgen via www.christenunie.nl.

12.40 uur: CDA: geen marktwerking in ziekenhuissector – Het CDA wil geen marktwerking in de ziekenhuissector. Het partijbestuur wilde die mogelijkheid wel openhouden.

12.23 uur: CDA: geen kilometerheffing – Het CDA-congres wil dat er in de komende kabinetsperiode geen kilometerheffing komt. In het conceptprogramma stond dat er wel een heffing moest komen. De CDA-leden besloten verder dat de onbelaste reiskostenvergoeding moet blijven bestaan op „openbaarvervoerniveau”, ofwel 13 cent per kilometer.

12.15 uur: CU en de Bijbel – Het CU-congres neemt enkele amendementen aan op het verkiezingsprogram. Daarin komt nu te staan dat christenen zijn geschapen tot eer van God, “met het doel tot eer van Hem te leven en de naaste lief te hebben als onszelf” en dat de CU zich laat “leiden” (in plaats van “inspireren”, zoals er eerst in de tekst stond) door de Bijbel, het gezaghebbende Woord van God.

12.02 uur: CDA en duurzame energie – Het CDA-congres vindt dat in 2016 8 procent van de energievoorziening duurzaam moet zijn. De partijleiding was fel tegen en noemde de doelstelling onrealistisch en onbetaalbaar. Dat zou tientallen miljarden euro’s kosten. Op dit moment is ruim 4 procent van onze energievoorziening duurzaam.

11.50 uur: SP „soms te realistisch” – De leden van de SP hebben zich zaterdag tevreden uitgelaten over het partijprogramma voor de Tweede Kamerverkiezingen. Toch is er ook kritiek: de programmacommissie heeft zich soms laten leiden door te veel realiteitszin. Dat kwam onder meer naar voren in de inbreng van de afdelingen Rotterdam en Amsterdam, die pleiten voor het terugbrengen van de ontwikkelingshulp naar 0,8 procent van het bruto nationaal product. „En dat is eigenlijk al te weinig”, vond een spreker. Ook vanuit Gorinchem klonk deze kritiek. „We moeten onze uitgangspunten in het programma zetten. Dan kunnen we bij het onderhandelen nog wel wat dingen laten vallen”, stelde de afgevaardigde.

11.48 uur: CDA en kernenergie – Het CDA-congres wil ruimte houden voor de bouw van een tweede kerncentrale in ons land. Een amendement om de bouw te blokkeren, haalde het niet.

11.40 uur: Kieslijst CU vastgesteld – Het congres van de ChristenUnie gaat akkoord met de –ongewijzigde– kieslijst: 271 stemmen voor, 6 tegen.

11.38 uur: Motie-Ortega verworpen – De motie van Pijnacker/Nootdorp om Kamerlid Ortega-Martijn alsnog op de kieslijst te zetten, is met 223 stemmen tegen en 38 stemmen voor verworpen. Het amendement om Ortega op plek 5 van de lijst te zetten, komt nu niet meer aan de orde. De stemmingsuitslag betekent het definitieve exit van Ortega uit de Kamer.

11.37 uur: CDA en Midden-Oosten – Het CDA-congres scherpt de passage in het verkiezingsprogramma over het Midden-Oosten aan. In het concept stond dat joden en Palestijnen zich moeten houden aan internationale afspraken. Toegevoegd wordt dat er drukmiddelen nodig zijn om de afspraken na te komen. Er wordt niet vastgelegd welke middelen nodig zijn.

11.32 uur: PvdA: technische studies niet gratis – Het PvdA-congres is tegen een voorstel in het eigen conceptverkiezingsprogramma om technische studies voor studenten gratis te maken. Het voorstel om het collegegeld voor beta-studies af te schaffen, was eerder ook gedaan door PvdA-Kamerlid Ronald Plasterk. Maar een meerderheid van het congres (60,5 procent) besloot zaterdag het plan uit het verkiezingsprogramma te gooien. Volgens het amendement was het voorstel ondoordacht en druist het in tegen de sociaaldemocratie. Het is niet meer dan een ‘proefballonnetje’ waarin de ene studie wordt voorgetrokken boven de andere, menen de tegenstanders.

11.23 uur: Campagnespot ChristenUnie – Arie Slob legt binnen een minuut uit waarom de ChristenUnie goed is voor Nederland: “Voor de verandering”.

11.10 uur: CDA en budget ontwikkelingssamenwerking – Het CDA-congres heeft besloten om in het verkiezingsprogramma op te nemen dat 0,7 procent van het bruto binnenlands product beschikbaar komt voor ontwikkelingssamenwerking. In het conceptprogramma stond geen percentage. Maar de CDA-leden willen graag uitstralen dat ze solidair zijn met de armsten in de wereld. Bovendien heeft Nederland zich internationaal vastgelegd op deze norm. Daarop besloot de partijleiding een amendement hierover alsnog over te nemen en het congres stemde daarmee in.

11.02 uur: Kandidatenlijst CU – Voorzitter Leen van Dijke van de selectiecommissie roept het congres op de voorgestelde kieslijst niet te wijzigen. “Dit is het sterkst denkbare team.” Op de lijst staan nu achtereenvolgens Slob, Voordewind, Schouten, Segers, Dik-Faber, Bruins, Wegter, Haga, Balootje, Kleijer en De Wit. Zij worden op het podium aan het congres voorgesteld, onder luid applaus.

11.00 uur: GroenLinks: Actie voeren – Bij het congres van GroenLinks zaterdag in Utrecht blijven kandidaten voor de Tweede Kamer tot het laatste moment actie voeren. Buiten wierven onder anderen Linda Voortman, Rick Grashoff, Arjan El Fassed en Liesbeth van Tongeren nog stemmen. Een reeks kandidaten wil hoger op de lijst. Zo is het huidige Kamerlid Arjan El Fassed door de kandidatencommissie op plek 9 neergezet. Hij hoopt dat de leden hem op het congres naar plaats 6 doorschuiven. Op het congres zijn ongeveer 2000 mensen afgekomen, zegt een woordvoerder. De partij heeft op dit moment tien zetels in de Tweede Kamer. In de peilingen staat GroenLinks al tijden op 5 of 6 zetels.

10.35 uur: CDA en orgaandonatie – Het CDA-congres neemt –tegen de zin van de partijleiding– een resolutie aan waarin wordt gepleit voor een nieuw systeem voor orgaandonatie. Op dit moment is iemand die niets van zich laat horen, geen donor. Wat het CDA-congres betreft moet er een systeem komen waarbij volwassenen die tot tweemaal toe niet reageren op een verzoek voor registratie, automatisch worden geregistreerd als donor.

10.26 uur: Zonder Marijnissen – Het congres van de SP in Den Bosch is zaterdagochtend begonnen zonder oud-leider Jan Marijnissen. Die is nog herstellende van een operatie aan zijn hart. Op het vorige congres van 2 juni werd hij plots onwel. Marijnissen had wel een boodschap gestuurd voor de leden van de SP. Hij liet weten dat het goed met hem gaat en dat hij hoopt volgende week weer aan de slag te gaan. Volgens Marijnissen is de partij klaar om te gaan regeren. De huidige leider van de partij, Emile Roemer, is zaterdag wel aanwezig.

10.09 uur: Applaus en gelikte presentaties – Wat is een partijcongres meer dan een dag voor applaus en gelikte presentaties, vraag de Volkskrant zich af. Meestal spelen deze dagen zich af in de luwte. Slechts enkele keren was het echt spannend, en keken honderdduizenden Nederlanders mee via de televisie.

10.00 uur: Aftrap CU-congres – De CU congresseert vandaag in thuisbasis Amersfoort. Ds. Ron van der Spoel zal de bijeenkomst openen met een meditatie. Voor de pauze bespreekt het congres een amendement op de kieslijst (zittend Kamerlid Ortega-Martijn zou alsnog op de lijst moeten komen) en start de partij met de bespreking van de 218 amendementen op het conceptverkiezingsprogramma.

8.47 uur: Roemer of Rutte? De Volkskrant liet TNS Nipo een onderzoek uitvoeren onder de kiezers. Wat blijkt? De premiersrace zal gaan tussen Mark Rutte (VVD) en Emile Roemer (SP). En het gat tussen de twee wordt steeds kleiner. Met name de PVV zou het slachtoffer kunnen worden van genoemde tweestrijd, vooral als de achterbannen van VVD en SP strategisch gaan stemmen. Lees hier het hele artikel.

8.44 uur: CDA en werkgelegenheid – CDA-lijsttrekker Sybrand van Haersma Buma wil meteen na de verkiezingen van 12 september een akkoord sluiten met organisaties van werkgevers en werknemers over het creëren van banen. Hij zegt dat zaterdag in een interview met de Volkskrant. Volgens Buma is het begrotingsakkoord onder hoge tijdsdruk zonder werkgevers en werknemers tot stand moeten komen, maar is de tijd nu rijp voor een breed akkoord.

8.30 uur: Live via Politiek 24 – Politiek 24 is vanaf 10.00 uur in de lucht en schakelt de hele dag tussen de verschillende congressen, meldt de NOS. Ook worden de belangrijkste momenten herhaald.

8.15 uur: Inluiden campagne – Het verkiezingscongres is ook het moment voor de lijsttrekkers om de campagne met een spetterende speech in te luiden. Dat geldt voor Diederik Samsom (PvdA), Sybrand van Haersma Buma (CDA), Emile Roemer (SP), Jolande Sap (GroenLinks) en Arie Slob (ChristenUnie). Overigens is de aftrap van de campagne betrekkelijk. De meeste partijen zetten na de laatste week van de Tweede Kamer voor het zomerreces de campagne gedurende de maand juli op een laag pitje. De verkiezingsstrijd zal naar verwachting half augustus in alle hevigheid losbarsten.

8.00 uur: Verkiezingen centraal – De Tweede Kamerverkiezingen van 12 september staan zaterdag centraal op de congressen van maar liefst vijf partijen: CDA, GroenLinks, PvdA, SP en de ChristenUnie. Alle partijen stellen hun definitieve verkiezingsprogramma en de definitieve kandidatenlijst vast. Vooral bij GroenLinks beloven de stemmingen over de kandidatenlijst nog wel enig spektakel. Bij de ChristenUnie is een amendement ingediend om Kamerlid Cynthia Ortega-Martijn een verkiesbare plek te geven. Op de verkiezingsprogramma’s zijn bij verschillende partijen honderden amendementen ingediend waarover gestemd moet worden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer