Politiek

Zorgen Rosenthal over plannen Fort Zeelandia

DEN HAAG (ANP) – Minister Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken is zeer bezorgd over plannen van de Surinaamse president Desi Bouterse om van Fort Zeelandia in Paramaribo een evenemententerrein te maken. Binnen de muren van het Fort werden op 8 december 1982 vijftien tegenstanders van het regime van toenmalig legerleider Desi Bouterse door militairen vermoord.

28 June 2012 14:20Gewijzigd op 14 November 2020 21:51

„Dit is voor nabestaanden en allen met belangstelling voor de geschiedenis van Suriname een klap die wordt uitgedeeld”, zei Rosenthal donderdag na afloop van een Kamerdebat tegen het ANP. „Ik hoop dat dat op een bepaald moment bij de autoriteiten in Suriname tussen de oren komt.”

Rosenthal vreest dat het bij de regering van president Bouterse niet veel indruk maakt als hij rechtstreeks hierover zijn mening geeft. Hij wil daarom mensen aanspreken „die mogelijk toch nog enige invloed hebben op degenen die daar aan de knoppen zitten”.

Ook Tweede Kamerleden spraken hun afkeer uit over de plannen van Bouterse met Fort Zeelandia. De Surinaamse president is zelf medeverdachte van de decembermoorden. „Een klap in het gezicht van de nabestaanden. Mensen worden vernederd en getrapt in het diepst van hun ziel”, zei PvdA’er Frans Timmermans. PVV’er Wim Kortenoeven noemde het onaanvaardbaar en respectloos „dat de moordenaar de plaats delict in handen krijgt”.

In Fort Zeelandia bevinden zich nu een museum, het nationaal monument voor de slachtoffers van de Decembermoorden, maar ook een brasserie. In de buitenmuur zijn de kogelgaten van de executies op 8 december 1982 nog te zien.

Rosenthal zei in de Kamer ook dat hij met zijn Franse, Duitse en Engelse collega gaat praten over de Surinaamse ambassadeur in Parijs, Harvey Naarendorp. Die is in Parijs onder de vorige Franse regering geïnstalleerd, maar is ook een van de verdachten van de decembermoorden. Rosenthal hoopt dat de nieuwe Franse regering bereid is Naarendorp weg te sturen.

Het geld dat Suriname volgens afspraken van Nederland nog te goed heeft, wordt voorlopig niet uitbetaald. Rosenthal wil wel doorgaan met projecten buiten de Surinaamse overheid om, die gericht zijn op mensen en bedrijven.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer