Politiek

Zorgkantoor moet vaker in zee met zzp’er

DEN HAAG – Staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten (VWS) gaat zorgkantoren aansporen om kleine, innovatie zorgaanbieders en zzp’ers ruimhartiger toe te staan zorg te leveren die uit de AWBZ kan worden gedeclareerd.

Redactie politiek
27 June 2012 11:35Gewijzigd op 14 November 2020 21:50
Veldhuijzen van Zanten. Foto ANP
Veldhuijzen van Zanten. Foto ANP

Dat kondigde Veldhuijzen dinsdag aan in een Kameroverleg.

Veldhuijzen probeert al ruim een jaar maatregelen te treffen om het aantal patiënten dat een beroep doet op een persoonsgebonden budget (pgb) te beperken. Vorig jaar kondigde ze aan dat alleen patiënten die vanwege hun handicap waren aangewezen op een verblijf in een instelling maar met een pgb toch thuis wilden blijven wonen, nog een beroep op de regeling mochten doen. Overige patiënten moesten aankloppen bij het zorgkantoor, dat zou doorverwijzen naar instellingen uit de thuiszorg. Sindsdien regent het klachten over zorgkantoren die alleen grote, landelijk werkende thuiszorginstellingen zouden contracteren en geen zzp’ers of kleine, innovatieve zorgondernemingen, terwijl deze goedkoper zorg kunnen bieden.

De vijf partijen VVD, CDA, D66, GroenLinks en ChristenUnie die onlangs het zogeheten lenteakkoord sloten voor de begroting van 2013 draaiden de bezuinigingsmaatregel van Veldhuijzen voor een belangrijk deel weer terug. Zo wordt er volgend jaar 150 miljoen euro minder bezuinigd op het pgb dan het door Veldhuijzen aangekondigde bedrag van 700 miljoen euro.

Het pgb kan daardoor in 2013 opengesteld worden voor een bredere groep patiënten, onder andere voor degenen die thuis verpleging en verzorging ontvangen. Wel moeten zij eerst een jaar thuiszorg achter de rug hebben, voordat ze hun keus voor een pgb definitief kunnen maken. Om die reden wil Veldhuijzen dat zorgkantoren ook zzp’ers en kleine, innovatie zorgbedrijven toelaten tot de thuiszorgmarkt.

Pgb-houders krijgen het budget straks overigens niet rechtstreeks meer uitgekeerd. In plaats daarvan krijgen zij een zogenaamd trekkingsrecht op het toegewezen budget dat door een nog aan te wijzen externe instantie, de Sociale Verzekeringsbank of het zorgkantoor, wordt beheerd. Mensen die minder dan tien uur per week begeleiding nodig hebben, kunnen, net zoals Veldhuijzen wilde, ook na het lenteakkoord volgend jaar geen beroep doen op het pgb. Vanaf 2014 geldt deze maatregel ook voor bestaande budgethouders.

Over deze maatregel zijn de vijf partijen overigens verdeeld, zo bleek dinsdag. GroenLinks wil de inperking zo snel mogelijk van tafel hebben en heeft daar samen met PvdA en D66 al een amendement voor klaarliggen. De VVD is er juist voorstander van. „We gaan nu geen pleister van 150 miljoen op het pgb plakken om die er over twee jaar weer af te halen”, aldus VVD-Kamerlid Venrooy dinsdag.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer