Economie

Beurzen wachten op EU-top

AMSTERDAM (ANP) – De Europese beurzen kwamen dinsdag nauwelijks van hun plek. De sombere verwachtingen voor de EU-top later deze week hingen als een grauwsluier over de markt. De zorgen over de schuldencrisis werden niet weggenomen door een Spaanse veiling van schuldpapier.

26 June 2012 17:43Gewijzigd op 14 November 2020 21:49

De Amsterdamse AEX-index eindigde met een miniem verlies van 0,1 procent op 294,05 punten. De DAX-index in Frankfurt klom 0,1 procent. De beurzen in Londen en Parijs leverden 0,1 en 0,3 procent in. De MidKap-index in Amsterdam viel uit de toon met een min van 0,9 procent, tot 482,54 punten.

De beurzen begonnen de dag positief. De stemming sloeg echter om na een Spaanse obligatieveiling die aanzienlijk minder belangstelling trok dan vergelijkbare vorige veilingen. De rente die Spanje over de leningen moet betalen viel bovendien aanzienlijk hoger uit dan voorheen.

EU-president Herman Van Rompuy kwam dinsdag met zijn bouwstenen waarop de toekomst van de eurozone moet worden gebouwd. Hij zet daarbij in op meer Europese invloed op het gebied van banken en begrotingen. De Italiaanse premier Mario Monti liet weten de voorstellen vooral als een aanzet tot discussie te zien, niet als blauwdruk voor beslissingen.

In de AEX waren ondanks de vlakke uitslag nog wel enige uitschieters te ontwaren. Zo won KPN 3,7 procent nadat uit een melding van de AFM bleek dat Capital Research and Management zijn belang in het telecomconcern heeft gehalveerd tot 6,79 procent. Carlos Slims América Móvil is daarmee de enige grootaandeelhouder met een belang van bijna 21 procent.

Producent van navigatiesystemen TomTom (min 4,1 procent) was de sterkste daler, gevolgd roestvrijstaalproducent Aperam (min 2,3 procent). Chipmachinefabrikant ASML zakte 2,1 procent, mede door een omzetwaarschuwing van de Duitse chipfabrikant Infineon.

In de MidKap deed Wessanen (plus 3,3 procent) goede zaken. Het voedingsmiddelenconcern is begonnen met de verkoop van de Amerikaanse drankendochter ABC, dat volgens analisten 110 miljoen euro kan opleveren.

De euro noteerde 1,2465 dollar in vergelijking met 1,2485 dollar bij het slot van de Europese beurzen op maandag. De prijs van een vat ruwe Amerikaanse olie daalde 0,5 procent tot 78,75 dollar. Brentolie werd 0,8 procent duurder en kostte 91,75 dollar per vat.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer