Economie

Kabinet begunstigt gebruik lease-auto

Werknemers met een auto van de zaak gaan er volgend jaar fors op vooruit. Daar staat tegenover dat het maken van zakelijke kilometers in eigen auto veel minder aantrekkelijk wordt.

Redactie politiek
28 August 2003 10:17Gewijzigd op 14 November 2020 00:31

Beide maatregelen maken deel uit van het belastingplan voor volgend jaar, dat het kabinet op Prinsjesdag zal presenteren. Het gaat niet om een bezuiniging, benadrukte minister Zalm (Financiën) woensdag, maar om een budgettair neutrale aanpak om de administratieve rompslomp rond leasewagens terug te dringen.

Vanaf 1 januari hoeft nog maar 20 procent van de cataloguswaarde van een leasewagen bij het belastbaar inkomen te worden opgeteld, in plaats van 25 procent. Verder wordt het rijden met een lease-auto naar het werk als zakelijk verkeer aangemerkt, in plaats van als privé-verkeer. Dat betekent bijvoorbeeld dat een loodgieter die het bestelbusje van zijn baas mee naar huis neemt om de volgende dag tijdig bij een klus te kunnen zijn, daarvoor niet meer door de Belastingdienst wordt aangeslagen.

Voor mensen die hun eigen auto voor hun werk gebruiken, betekent de nieuwe regeling geen goed nieuws. De belastingvrije vergoeding van 28 eurocent per kilometer wordt fors verlaagd. Bronnen rond het kabinet melden dat het voortaan zal gaan om 18 of zelfs om 15 cent per kilometer.

Volgens Abvakabo FNV pakt het voornemen hierdoor negatief uit voor de 200.000 werknemers in de thuis- en kraamzorg, omdat zij juist veel werkkilometers maken in hun eigen auto. Als de vrijstelling inderdaad wordt gehalveerd wil de vakbond de inkomensachteruitgang in de CAO-onderhandelingen repareren.

Werkgeversorganisatie VNO-NCW reageert verheugd dat het kabinet eindelijk iets doet aan de al jaren slepende ’bestelbusjesproblematiek’. „Wij zijn hier zeer positief over. De regeling wekte al jaren grote irritatie bij onze leden”, zegt een woordvoerder. Wel noemt hij het verlagen van de kilometervergoeding een „drastische ingreep.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer