Gezondheid

Cholesterolverlagers en diabetes; baarmoederhalskankerscreening

Al jaren gebruik ik (vrouw, 68) cholesterolmedicatie (LDL was voor die tijd 7,0, gewicht 58 kg). Eerst simvastatine, nu atorvastatine (Lipitor). Is simvastatine veiliger dan atorvastatine? Dit in verband met het verhoogde risico op diabetes bij gebruikers van rosuvastatine (Crestor) en Lipitor waarvan deze krant in maart melding maakte. Loop ik een flink risico op diabetes? Is er een alternatief?

26 June 2012 09:40Gewijzigd op 14 November 2020 21:48
Foto RD
Foto RD

Atorvastatine is een krachtiger cholesterolverlager dan simvastatine. Behandeling met elke statine heeft een verhoogd risico op het ontwikkelen van diabetes mellitus (DM). Waarschijnlijk geldt dat hoe krachtiger de cholesterolverlaging, hoe hoger het risico.

Bij iedere behandeling –maar zeker in het kader van preventieve medicatie– dienen voor- en nadelen te worden afgewogen. In de literatuur worden berekeningen gepresenteerd die een beter idee geven van het risico dat u loopt. Als we 255 mensen gedurende vier jaar op goede gronden behandelen met een cholesterolverlager, zou van die 255 personen 1 persoon DM ontwikkelen ten gevolge van de statine.

Met de statinebehandeling worden echter bij die 255 mensen 10 ongewenste gebeurtenissen voorkomen (dood, hartinfarct, beroerte of ingreep aan de kransvaten). De winst weegt dus op tegen het risico. Er is helaas geen goed alternatief.

Dr. C. A. den Uil, cardioloog i.o.


Na een oproep voor het baarmoederhalskankeronderzoek en zoeken naar informatie had ik het idee dat dit niet zinvol lijkt voor echtparen die nooit wisselende seksuele contacten hebben (gehad) omdat de kans op besmetting met HPV dan verwaarloosbaar is. Klopt dit? Of is een (eenmalige?) test op HPV dan ook voldoende?

Uw vraag is eigenlijk: is baarmoederhalskanker een seksueel overdraagbare aandoening? Hierover en over de rol van het humaan papillomavirus (HPV) is al heel veel geschreven.

HPV is seksueel overdraagbaar. Daarmee zeg ik niet dat HPV zich alleen via seksueel contact verspreidt. Er zijn artikelen die aannemelijk maken dat ook zonder seksueel contact kankerverwekkende HPV-typen zich kunnen verspreiden.

Sommigen menen dat ieder mens op de een of andere manier op een of ander moment met dergelijke virussen in contact komt. De kans op een HPV-besmeting is groter bij wisselende seksuele contacten. Rokers blijven langer besmet, ook dat is een risicofactor! Het advies blijft: eenieder heeft baat bij deze screening.

Dr. A. Logmans, gynaecoloog-oncoloog

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer