Politiek

Eerste Kamer besluit over wet Onderwijstijd

DEN HAAG (ANP) – De Eerste Kamer stemt dinsdagmiddag over de wet Onderwijstijd. Het is nog de vraag of de wet wordt aangenomen, aangezien een aantal partijen zich zeer kritisch heeft opgesteld. De VVD kan de doorslag geven. Die partij leek tijdens het debat tevreden met een toezegging van minister Marja van Bijsterveldt, maar liet nog in de lucht hangen of dat ook steun voor de wet zou betekenen.

26 June 2012 07:01Gewijzigd op 14 November 2020 21:48

In de wet Onderwijstijd wordt onder meer een urennorm voor het middelbaar onderwijs geregeld. In de eerste twee schooljaren moeten leerlingen 1040 uur onderwijs krijgen. Een deel daarvan wordt maatwerk, bijvoorbeeld voor bijles. Ook krijgen ouders en leerlingen meer inspraak over de invulling van het onderwijs en worden roostervrije dagen vastgelegd.

De Eerste Kamer was kritisch wegens het gebrek aan daadkracht voor het voorstel in de onderwijssector. Ook zou er geen noodzaak zijn voor de nieuwe regels en zou de minister te gedetailleerd afspraken willen maken. Van Bijsterveldt betwist dat. De wet is goed voor de kwaliteit van het onderwijs, stelt zij.

Het ministerie stelde de wet op nadat het werd overspoeld met klachten van leerlingen en ouders, omdat op school minder les werd gegeven dan in de wet is vastgelegd. Ook beklaagden veel scholieren zich over zogenoemde ophokuren: uren die wel meetellen, maar waarin geen les wordt gegeven.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer