Economie

EU-leiders gaan over bankunie praten

BRUSSEL (ANP) – De 27 regeringsleiders van de Europese Unie gaan deze week praten over een gezamenlijk beleid voor banken. Ook willen ze dat er één garantiestelsel voor spaargeld komt en dat de overheidsbegrotingen meer op elkaar worden afgestemd. Dat blijkt uit een ontwerptekst voor de EU-top van donderdag en vrijdag, waar persbureau Reuters inzage in heeft gehad.

25 June 2012 06:45Gewijzigd op 14 November 2020 21:47
Van Rompuy. beeld EPA
Van Rompuy. beeld EPA

De tekst is opgesteld door voorzitter José Manuel Barroso van de Europese Commissie, EU-president Herman Van Rompuy, ECB-president Mario Draghi en eurozonevoorzitter Jean Claude Juncker.

De Bank voor Internationale Betalingen (BIB) had zondag gepleit voor een gezamenlijk Europees bankenbeleid. „Er is geen ontkomen aan de conclusie dat een pan-Europees financieel systeem en een pan-Europese centrale bank een pan-Europees bankensysteem nodig heeft”, stelde het samenwerkingsverband van 's werelds belangrijkste centrale banken in zijn jaarverslag. „Banken in Europa moeten Europese banken worden.”

Binnen Europa klinkt de laatste maanden een steeds luidere roep om de vorming van een bankenunie. Daarbij moeten de risico’s voor Europese banken door de eurolanden samen worden gedragen. Daarnaast zou er een Europees depositogarantiestelsel moeten worden opgetuigd.

Volgens de BIB, de centrale bank van de centrale banken, helpt een Europese bankenunie het vertrouwen in de euro te herstellen. Spaarders uit zwakkere landen hoeven bij een gezamenlijk vangnet hun geld niet meer over te boeken naar banken in andere landen, waardoor banken in de zwakke landen betere kansen krijgen om te overleven. In de huidige crisis brengen uitgeholde banken de overheid van het land waar ze vandaan komen in steeds grotere problemen.

Politici moeten die vicieuze cirkel tussen banken en overheidsfinanciën breken, vindt de BIB. De centrale banken hebben met hun buitengewone maatregelen een economische depressie weten te voorkomen, stellen ze in het jaarverslag. Nu moeten de onderliggende problemen in de financiële sector worden aangepakt om de volgende crisis te voorkomen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer